Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέστηκαν μετοχές - σηματωροί

Δεύτερη ημέρα υποχώρησης για το Γενικό Δείκτη με τις πιέσεις να εντείνονται μετά το μέσο της συνεδρίασης, όταν επιβαρύνθηκε η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η υποχώρηση της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σχετικό προβληματισμό δημιούργησε το κλείσιμο του τίτλου της Εθνικής αλλά και η τουλάχιστον αξιοσημείωτη υποχώρηση σε μητρική και θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

του Α. Αναγνώστοπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με το Γ.Δ. να κινείται κατά το μεγαλύτερο μέρος με αρνητικό πρόσημο όμως η εικόνα επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά τις 14.52, όταν οι πτωτικές διαθέσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα στις μεγάλες ευρωαγορές, μετά και τον προβληματισμό που δημιούργησαν τα αποτελέσματα της Motorola.

Έτσι και με δεδομένο ότι το ΧΑ παραμένει αγορά εισαγόμενης τάσης το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και η περαιτέρω διαθέσεις που θα δείξουν οι ευρωαγορές πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν κλίμα και διαθέσεις και στο ΧΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις τράπεζες, πλην της προνομιούχου μετοχής της Εγνατίας και της ΤτΕ που έκλεισαν στο ”πράσινο”, μόνο η Γενική τερμάτισε αμετάβλητη, ενώ όλο το υπόλοιπο τραπεζικό ταμπλό έκλεισε σε ”κόκκινο φόντο”.

Μάλιστα σχετικό προβληματισμό δημιουργεί το κλείσιμο της Εθνικής (-2%), ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Κύπρου, Proton, MPB, ΑΤΕ και Ασπίς. Από τις υπόλοιπες μετοχές του FΤ 20 με πτώση μεγαλύτερη του 2% η Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΛΤΕΧ και αρνητικό πρόσημο για ΟΤΕ, Μotor Oil.

Όμως αρνητικότερος πρωταγωνιστής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Βιοχάλκο (-4,83%), ενώ το κλείσιμο όλων των θυγατρικών του ομίλου με αρνητικό πρόσημο και τουλάχιστον αξιοσημείωτες συναλλαγές ασφαλώς και προβληματίζει όσους θεωρούν τον εν λόγω όμιλο σηματωρό για το κλίμα που μπορεί να επικρατήσει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά και για τον FT 20 που έχασε το στήριγμα των 2.575 μονάδων οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.564 και 2.540 μονάδες με την δεύτερη να κρίνεται μείζονος τεχνικής σημασίας καθώς καθοδική διάσπασή της στέλνει τον εν λόγω δείκτη σαφώς χαμηλότερα θέτοντας σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη των 2.491 μονάδων. Οι αντιστάσεις στις 2.575, 2.598 και 2.616 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση με σχετική αύξηση συναλλαγών και στα παράγωγα με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη, ενώ επισημαίνεται ότι μεθαύριο Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ του Μid 40 Απριλίου (υπενθυμίζεται ότι τα ΣΜΕ του FT 20 λήγουν πλέον ανά τρίμηνο άρα η επόμενη λήξη οριοθετείται την Τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου).

Ο Γ.Δ. κινήθηκε κατά κύριο λόγο πτωτικά στις 16.27, βρήκε το χαμηλό ημέρας των 4.797,71 μονάδων για να κλείσει στις 4.805,38 με πτώση 0,93%, ενώ ο τζίρος, σαφώς μειωμένος, ανήλθε στα 363 εκατ. εκ των οποίων τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με συνεχείς εναλλαγές η σχέση ανοδικών (97) – πτωτικών (149), ενώ τελικά 11 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5% έως 18,98%.

Αναφορικά με τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, στις πρώτες θέσεις των διακριθέντων οι ΙΜΑΚΟ (φήμες για εφοπλιστικό ενδιαφέρον για απόκτηση ποσοστού), Χατζηιωάννου, (σχετική μετατόπιση ρευστότητας από τη Sprider), Γκάλης (για πολλούς ιδιαίτερα κρίσιμη η Γ.Σ στις 04/05), Aλφα Γκρίσιν (η συνδιοργάνωση του ευρωπαϊκού κυπέλλου σε Πολωνία και Ουκρανία ίσως αλλάζει επί το θετικότερο τα δεδομένα της θυγατρικής σε Πολωνία), ενώ κινητικότητα παρουσιάστηκε σε ΒΕΤΑΝΕΤ, Elmec (μετά την είδηση για το deal με τον κ. Λασκαρίδη στα 3 ευρώ),Μηχανική και Βαλκάν καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν ενδιαφέροντες ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v