Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλάρωση με ενδείξεις... διόρθωσης

Μετά τα νέα υψηλά επταετίας, η Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση έδειξε σχετικές διαθέσεις διόρθωσης, καθώς έλειψαν οι βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους με εξαίρεση τους Αγροτική και Τιτάνα. Ελλείψει σημαντικών ειδήσεων, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, καθώς η Σοφοκλέους δείχνει να έχει όλες τις προϋποθέσεις αγοράς εισαγόμενης τάσης.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση με αποχρώσες ενδείξεις διόρθωσης και το Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και εάν διόρθωσε αρκετά από τα χαμηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού και των αδειών για νέες κατοικίες στις ΗΠΑ.

Πάντως, το σημερινό κλείσιμο της Wall Street αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός των μακροοικονομικών στοιχείων, ήδη ανακοίνωσε αποτελέσματα α’ τριμήνου η Coca Cola (τα οποία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων), ενώ σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ τριμήνου οι IBM, Intel και Υahoo.

Όσον αφορά τη Σοφοκλέους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα έλειψαν οι βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με φωτεινές ίσως εξαιρέσεις την Αγροτική Τράπεζα (μετά από 33 συνεδριάσεις πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 4 ευρώ) και τον Τιτάνα μετά την ανακοίνωση για διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1 νέα προς 1 παλιά (ο προνομιούχος τίτλος έδειξε σαφώς πιο ”ευέλικτος” από την κοινή μετοχή).

Από εκεί και πέρα, απλά θετικό πρόσημο για Κύπρου, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca Cola, Intralot, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% τα Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Motor Oil, ΟΤΕ, Εθνική και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελληνική Τεχνοδομική.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.825,75 μονάδες, έδωσε μια πρώτη αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 4.863,52 μονάδων για να υποχωρήσει εκ νέου μέχρι τις 4.846,01 μονάδες και με τις δημοπρασίες να κλείσει στις 4.850,26 μονάδες με απώλειες 0,32% ενώ ο τζίρος ”ακούμπησε” τα 455 εκατ., από τα οποία τα 65,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς ο FTSE έκλεισε πάνω στο ψυχολογικό όριο των 2.600 μονάδων, έχοντας πάντα μπροστά του τη ζώνη αντίστασης 2.610-2.616, το κάτω άκρο της οποίας προσέγγισε ενδοσυνεδριακά.

Κλείσιμο υψηλότερα από τις 2.616 μονάδες δίνει minimum κίνηση προς τις 2.650 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.587, 2.575 και 2.540 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών, με τους εκεί εμπλεκόμενους απλά να ακολουθούν την υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 132 πτωτικών (ενδοσυνεδριακά, η αναλογία ήταν σαφώς χειρότερη). Πάρα ταύτα, 8 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-19,67%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σημαντική κινητικότητα σε Vivere, Ατέρμονα, συνέχισε ανοδικά η Creta Farm, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Revoil, ο Νηρέας και η Χαλκόρ, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε και για τη μετοχή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v