Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπροστάρης ο ”ταύρος με τα μπλε”

Ο ”ταύρος” στη Σοφοκλέους έχει... εθνικά χρώματα. Είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος του... κοπαδιού να ακολουθεί τον αρχηγό. Ούτως ή άλλως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και το παιχνίδι προεξόφλησης των πανίσχυρων ξένων και... ξένων ”παικτών” στο Χ.Α. εξηγούν και την υπερθέρμανση του FTSE 20 και τη ”μόχλευση” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για... λάδι στη φωτιά μιλά στο Εγερτήριό του ο Βασίλης Βαλαμβάνος, αν και το... καύσιμο της υπεραντίδρασης των αγορών διεθνώς θα έλεγε κανείς πως έχει αμερικανικό χρώμα.

Στον ρυθμό των ξένων αγορών κινείται και η Σοφοκλέους -είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες παρασύρεται λίγο περισσότερο από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά Ελλάδα είμαστε, κάποιες υπερβολές είναι μέσα στο παιχνίδι.

Ούτως ή άλλως σε ρόλο ”ταύρου” βρίσκεται ο όμιλος της Εθνικής με την ιστορική αποτίμηση των 20 δισ. ευρώ να εδραιώνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και με τους ξένους και... ξένους να προεξοφλούν τόσο τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, όσο και τα αποτελέσματα της επέκτασης-ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Παράγοντας-κλειδί για τον όμιλο της Εθνικής αποτελεί εκ θέσεως η συμμετοχή της στην τουρκική αγορά μέσω της Finansbank. Σε μεγάλο βαθμό, οι εξελίξεις στην γείτονα θα καθορίσουν ανάλογα τη θέση του ομίλου στην τουρκική αγορά.

Η συγκυρία όμως έχει πρόσθετα καινούργια χαρακτηριστικά που μπορούν να δικαιολογούν μια θεωρητικά ακριβούτσικη αποτίμηση για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Σαββάκη γίνεται εκτενής αναφορά στη χρυσοφόρο μερισματική χρήση του 2006, καθώς διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αποτελώντας σε μεγάλο βαθμό ένα ”Χρυσό... μαξιλάρι”.

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο ηγέτης της αγοράς, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις από τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση του ομίλου Marfin στη Λευκωσία, κυρίως η αντίδραση των υπευθύνων της Κύπρου και η προεξόφληση των ξένων που πέραν της Εθνικής αυτή την περίοδο περιλαμβάνει εύλογα και την Alpha Bank.

Στο ενδεχόμενο που συντηρηθεί (και η βραχυπρόθεσμη) ανοδική φορά, ο FTSE 20 συνεχίζει την πορεία του υψηλότερα των 2.600 μονάδων, δίνοντας ώθηση σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Στο θετικό ενδεχόμενο, χρήζουν προσοχής η υπεραντίδραση χθες του Αστέρα στα 6,76 ευρώ, η θέση της Εθνικής ΕΕΓΑ, καθώς στην τρέχουσα χρήση η θυγατρική του ομίλου θα πραγματοποιήσει περισσότερο από το 8% των συνολικών χορηγήσεων της τράπεζας σε στεγαστικά δάνεια, η ΜΕΤΚΑ (απέχει ελάχιστα από τα 15 ευρώ και με ”προίκα” την ανάληψη της κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι), τα νέα υψηλά της Blue Star (προσοχή στην κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ), η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών και τα ”φράγματα” που μεθοδικά τοποθετούνται στα 2,30 ευρώ για τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην εμφανή χθες αντίδραση του Λύκου καθώς διασπάστηκε ο ΚΜΟ 200, στην αντίδραση της ΤΕΡΝΑ στα 14 ευρώ, στο περίπου 1,5 ευρώ που κερδίζει τον τελευταίο μήνα ο Σαράντης (εμφανέστατα φθηνότερος από τον Κορρέ), στα νέα υψηλά της ΕΧΑΕ (και πώς να μην κερδίζει από την άνοδο του χρηματιστηρίου), στην προσέγγιση των 18,5 ευρώ για τη μετοχή του Ηρακλή, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Σημείωση: Κατά την εκτίμησή μας, η θέση που έλαβε χθες η Eurobank όσον αφορά στο γνωστό... σχίσμα στον ΣΜΕΧΑ έρχεται να... εκθέσει την αντιπολίτευση στον σύνδεσμο προσδίδοντας εκ νέου ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση. Μια υπόθεση που προφανώς και δεν περιορίζεται στα στενά όρια του συνδέσμου, εμφανώς αφορά στην περίφημη πλέον υπόθεση των… ομολόγων, στις ισορροπίες στον χρηματιστηριακό κλάδο μεταξύ ιδιωτών χρηματιστών και τραπεζικών, αλλά και στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και ξένων βασικών διαπραγματευτών, όπως και Ελλήνων με Έλληνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v