Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γούρι” η Εθνική για τις 4.800

Με την Εθνική σε ρόλο... ταύρου η... μαύρη γάτα βρέθηκε από νωρίς στη γωνία. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα των 4.802 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές, ”μόχλευση” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό και υπεραπόδοση για μετοχές εταιριών από τη μεσαία μέχρι τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Θετικότερο, αλλά πιο ήπιο, το κλίμα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι 0,45% αντιδρούν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εμφανώς πιο... βιαστικοί στη Σοφοκλέους, οι ενεργοί παίκτες οδηγούν Γενικό Δείκτη και βασικές μετοχές σε νέα υψηλά.

Θα έλεγε κανείς πως το ”σύνθημα” της αντίδρασης δόθηκε καταρχήν μέσω της Εθνικής, η μετοχή της οποίας έφθασε στα 42,64 ευρώ, με την αποτίμηση του ομίλου να ξεπερνά και πάλι τα 20 δισ. ευρώ στο ταμπλό.

Ήταν λογικό και αναμενόμενο, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ (στις 11:10), να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης προς τις 4.806 μονάδες με τον FTSE 20 να κερδίζει 0,91% (2.570 μονάδες).

Από τον τραπεζικό κλάδο, πέραν της Εθνικής, η εικόνα για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική ήταν σαφώς ηπιότερη, με τη μετοχή της Αγροτικής να διαμορφώνεται στα 3,84 ευρώ.

Από πλευράς τζίρου, σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Intralot, Κορρέ και ΟΤΕ είχαν πραγματοποιηθεί περίπου οι μισές συναλλαγές.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώθηκε σχεδόν από την αρχή στο περίπου 3,5 προς 1, με το πλήθος των πράξεων και των συναλλαγών ανά τεμάχιο να παραπέμπει σε συνολικότερη αντίδραση της αγοράς.

Αυτό γιατί πέραν των συγκεκριμένων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυξημένος τζίρος είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11:10 σε Πλαστικά Θράκης, Lannet, Jumbo, Χαλκόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, προνομιούχο της Μηχανικής, αλλά και σε Παρνασσό, Σαράντη, Σιδενόρ, Lavipharm, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Καρδασιλάρη, Κατσέλη, Altec, Druckfarben και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Είναι ενδεικτικό πως για αρκετούς τίτλους της χαμηλότερης αποτίμησης η αξία των συναλλαγών έπειτα από 35-40 λεπτά συνεδρίασης ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα, προσεγγίζοντας τις 4.810 μονάδες.

Από πλευράς απόδοσης, η εικόνα θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έφθασε μέχρι τα 2,34 ευρώ, της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων στο 1,83 ευρώ, της ΚΡΕΚΑ προς το 1,45 ευρώ, του Κλουκίνα-Λάππα στα 5,82 ευρώ.

Ανοδικά συνέχιζαν οι Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (2,41 ευρώ) αλλά και Σιδενόρ (στα 15,82 ευρώ), προνομιούχος της Μηχανικής (στα 4,52 ευρώ), Χατζηιωάννου (προς το 1,31 ευρώ) και Lavipharm (προς τα 4,9 ευρώ).

Αυξημένες συναλλαγές και θετική μεταβολή σημειώνονταν και σήμερα για τις μετοχές του ομίλου Intracom, τους τίτλους ακτοπλοϊκών εταιριών, αλλά και βιομηχανικών ομίλων όπως S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Μαΐλλης, Frigoglass, Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v