Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους:Τι δείχνουν οι συγκριτικές αποτιμήσεις

Μετά την πτώση και την εν συνεχεία ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει έρθει η ώρα να δούμε πόσο ακριβή ή φθηνή είναι σε σχέση με τις αγορές που ανταγωνίζεται για κεφάλαια.

Σοφοκλέους:Τι δείχνουν οι συγκριτικές αποτιμήσεις
Οι απόλυτες και πολύ περισσότερο οι συγκριτικές αποτιμήσεις ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος τη χρονική στιγμή (timing) που μια μετοχή ή μια αγορά θα ανέβει ή θα πέσει.

Εξακολουθεί όμως να είναι ο πιο αποτελεσματικός ίσως τρόπος για να αποκτήσει κάποιος μια αίσθηση για το αν μια αγορά είναι ακριβή ή φθηνή σε σχέση με τις άλλες, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα.

Αν λοιπόν ρίξει κάποιος μια ματιά στο Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. που προκύπτει από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (JCF) και το συγκρίνει με το αντίστοιχο άλλων πανευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών ή των εθνικών δεικτών στην Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπος με μια γνωστή εικόνα από το παρελθόν.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ακριβότερο σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές με βάση το Ρ/Ε που προκύπτει αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη του 2006.

Οι διαφορές είναι σημαντικές αν σκεφτεί κάποιος ότι το Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται πάνω από το 18 για το 2006, ενώ το Ρ/Ε των περισσότερων ευρωπαϊκών δεικτών ”παίζει” μεταξύ 12,5 και 16, με εξαίρεση της Αυστρίας και της Πορτογαλίας που διαμορφώνονται πάνω από το 17 και του ισπανικού Ibex 35 πάνω από το 16.

Όση αξία όμως κι αν έχει το παρελθόν για τις αγορές, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το μέλλον.

Ευτυχώς, η εικόνα της ελληνικής αγοράς από πλευράς συγκριτικών αποτιμήσεων βελτιώνεται όσο κοιτάζουμε προς το μέλλον.

Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα τη διαφορά την κάνουν οι εκτιμήσεις για συγκριτικά υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Όταν λοιπόν ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή του Γενικού Δείκτη φτάνει το 30% πέρυσι, πλησιάζει το 20% φέτος και συνεχίζει ακάθεκτος λίγο χαμηλότερα το 2008, όταν η ”δεύτερη ταχύτερη” αυστριακή αγορά εμφανίζει ρυθμούς 18%, 17% και 11% αντίστοιχα, είναι επόμενο να κλείνει η ψαλίδα των αποτιμήσεων υπέρ της Σοφοκλέους.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη που η αποτίμηση του Γενικού Δείκτη συγκλίνει το 2008 με τις αποτιμήσεις των άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών για να διαμορφωθεί το Ρ/Ε λίγο πάνω από το 13.

Αν όμως η Σοφοκλέους συγκλίνει με τις άλλες αγορές με κριτήριο το Ρ/Ε, αποκλίνει με βάση το κριτήριο της μερισματικής απόδοσης που θεωρείται αμυντικό χαρακτηριστικό.

Η μερισματική απόδοση πλησιάζει το 4% το 2008 με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις βάζοντας πλώρη για τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη μετά την ιταλική αγορά την ίδια χρονιά.

Αναμφισβήτητα, οι συγκριτικές αποτιμήσεις δεν είναι πανάκεια. Αποτελούν όμως ένα τεστ για να διαπιστώσει κάποιος αν υπάρχουν υπερβολές και σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Επομένως, όσο το διεθνές κλίμα ευνοεί τα στοιχήματα σε αναπτυξιακά στόρι και υπάρχει πολλή ρευστότητα δεν υπάρχει λόγος η Σοφοκλέους να μη φιγουράρει ψηλά στις επιλογές των θεσμικών κεφαλαίων εξ Εσπερίας.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v