Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χ.Α.

Λίγο χαμηλότερα διαμορφώνονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανάλογες είναι οι ενδείξεις και από την αγορά της Νέας Υόρκης. Χαμηλότερα Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, συντηρείται όμως ο FTSE 20 λόγω ΟΤΕ, Cosmote. Σημαντικά κέρδη για μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών και υπερκέρδη για τίτλους συγκεκριμένων εταιριών από τη χαμηλότερη αποτίμηση. Δυνατά κέρδη και ”άρωμα” υπεραξιών για τον Κορρέ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελαφρώς χαμηλότερα κλίνουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ανάλογες είναι οι ενδείξεις από τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στη Wall Street.

Στη Σοφοκλέους η διόρθωση φέρνει τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.750 μονάδες (-0,6%), καθώς για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς οι απώλειες ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Από την άλλη, ο Κορρές… εντυπωσιάζει με απόδοση που φτάνει μέχρι και το 90%, ενώ συντηρείται η αντίδραση για τις μετοχές Παρνασσού και Ιντεάλ (*) και ορισμένων ακόμη, κυρίως από τον χώρο της ακτοπλοΐας, των κατασκευών και του εμπορίου.

Η αντίδραση του Παρνασσού προς το 1,74 ευρώ θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ η προσέγγιση των 5,5 ευρώ για τη μετοχή της Ιντεάλ αναδεικνύει επιμέρους θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον συντηρείται αμείωτο για τη μετοχή των Μινωικών Γραμμών που ξεπερνά πλέον και τα 6 ευρώ, καθώς σε αυτή πραγματοποιούνται σημαντικές εσπευσμένου χαρακτήρα τοποθετήσεις και από την πλευρά ορισμένων Ελλήνων θεσμικών.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,6% περίπου σημειώνεται και για τη μετοχή της Blue Star που αντιδρά προς τα 3,7 ευρώ.

Είναι προφανές πως με την αγορά να κινείται σε αυτόν τον ρυθμό, τα επιμέρους θα συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Δεν είναι τυχαίο πως ανοδικά συνεχίζεται η πορεία της Βαλκάν, συνολικότερα του ομίλου Intracom (συμπεριλαμβανόμενης της Intralot), η υπεραντίδραση της Forthnet προς τα 11,30 ευρώ, η κίνηση της Κλουκίνας-Λάππας προς τα 5,42 ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων στη μετοχή της Cosmote και ορισμένων Ελλήνων στη μετοχή του ΟΤΕ.

Και αν για τον FTSE 20 διαμορφώνονται προϋποθέσεις ήπιας προσαρμογής τους προς λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, διαφορετική φαίνεται πως είναι η εκτίμηση για μετοχές συγκεκριμένων εταιριών από κάθε κατηγορία αποτίμησης και δραστηριότητας.

(*) Η περίπτωση της Ιντεάλ αναφέρεται ως ενδεικτική και μόνο ενός κλίματος που διαμορφώνεται στην αγορά μας, αλλά και της δύναμης που έχουν στα χέρια τους βασικοί μέτοχοι-επιχειρηματίες σε βάρος συνήθως των μικροεπενδυτών.

Οι βασικοί μέτοχοι της Ιντεάλ κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη, όπως είναι γνωστό, την αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας στην τιμή των 5 ευρώ. Έκτοτε ακολούθησε η… αποσύνθεση της εταιρίας στο ταμπλό, με το ευρύτερο επενδυτικό κοινό να απομειώνεται ως προς τη συμμετοχή του με την υποχώρηση της τιμής, κυρίως όμως με τη διαδικασία του reverse-split.

Η συμμετοχή των βασικών μετόχων από περίπου 35% που ήταν στα χαμηλά της όλης φάσης, προσεγγίζει πλέον… ολοκληρωτικά μερίδια.

Εύκολα η μετοχή οδηγήθηκε λοιπόν προς τα 5,5 ευρώ, επιβεβαιώνοντας επιφυλάξεις μερίδας ενεργών παικτών που επιμένουν πως το μικροεπενδυτικό κοινό παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v