Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καρτέρι” αγοραστών

Καταρχήν ουδέτερο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θέλουν όσοι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι έχουν τοποθετηθεί από χαμηλότερες τιμές στη Σοφοκλέους για να οδηγηθεί η αγορά σε προσέγγιση, ενδεχομένως και υπέρβαση των 4.800 μονάδων. Ενθαρρυντικό το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κινείται με υπεραπόδοση έναντι βασικών δεικτών και μετοχών. Η υγιής μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση παραμένει στο επίκεντρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καταρχήν ουδέτερο διαμορφώνεται το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, κάτι που διευκολύνει τους χειρισμούς των ισχυρών παικτών στη Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πρόκειται για έναν ”σκληρό πυρήνα” αγοραστών που τοποθετήθηκαν σε χαμηλές τιμές στα μέσα Μαρτίου και κρατούν ακόμη μεγάλο μέρος των θέσεών τους και μια δεύτερη ομάδα επενδυτών που εισήλθαν στην αγορά πριν από τις γιορτές.

Οι πρώτοι έχουν πρακτικά, για παράδειγμα, μέση τιμή κτήσης στη μετοχή της Εθνικής το πολύ 37 ευρώ, οι δεύτεροι το πολύ 40,5 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και οι δύο ομάδες επενδυτών προσβλέπουν σε προσέγγιση, ενδεχομένως και υπέρβαση, του υψηλού των 4.802 μονάδων με αιχμή τις τράπεζες και την υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Άλλωστε, όπως φαίνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου, ισχυροί, εκτός Ελλάδας, παίκτες ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών παρέμενε επιφυλακτική.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε και χθες, παρατηρήθηκαν κάποιες πρώτες κινήσεις ορισμένων ισχυρών ιδιωτών επενδυτών με αγορές τους σε Εθνική, Eurobank και δευτερευόντως Πειραιώς, Τιτάν, Coca Cola, Motor Oil.

Ενδέχεται να πρόκειται για την πρώτη κίνηση επαναδραστηριοποίησης ορισμένων ισχυρών ιδιωτών παικτών, οι οποίοι κάλυψαν μεγάλο μέρος από τις χθεσινές αγορές κυρίως σε Εθνική, Eurobank και δευτερευόντως σε Πειραιώς, Coca Cola.

Από τεχνικής πλευράς η χθεσινή αυτή είσοδος ”φρέσκων παικτών” μπορεί να οδηγήσει τον FTSE 20 προς την περιοχή των 2.600 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πιθανότατα θα δικαιωθούν όσοι αναλυτές περιμένουν επιστροφή στα υψηλά των 4.802 μονάδων.

Ακολουθώντας το θετικό ενδεχόμενο, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα παραμείνει καταρχήν ουδέτερο, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην υγιή μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τη Frigoglass, τη Lamda Development (προς υπέρβαση των 15 ευρώ), ΜΕΤΚΑ, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (τεχνικά ισχυρότερη εμφανίζεται η ΕΤΕΜ), Βασιλόπουλος (μόλις ένα αρνητικό κλείσιμο στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις και με συναλλαγές περίπου 16.000 τεμαχίων, χθες), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (ολοκληρώνεται η συσσώρευση στην περιοχή των 10,5 ευρώ), Vivartia (νέα υψηλά στα 17,7 ευρώ), μέχρι τις Εθνική Ασφαλειών (υποτιμημένη στα 5,20 ευρώ), ΕΒΖ (τεχνικά ”ώριμη” για τα 4,3-4,5 ευρώ), Mevaco, Καλπίνης (ισχυρότερη τάση μετά τη διάσπαση της αντίστασης των 4,9 ευρώ), Βάρδας (με υψηλό μέρισμα αλλά και τις υψηλότερες συναλλαγές έτους χθες με 50.000 τεμάχια), ΝΕΛ, Sciens (αμφότερες στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης) και πολλές ακόμη περιπτώσεις, η αγορά φαίνεται ώριμη να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v