Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με τράπεζες και ήπιους όγκους

Με οδηγό την Εθνική και στη συνέχεια την Πειραιώς, την Κύπρου αλλά και τη Eurobank, η αγορά κινήθηκε υψηλότερα και των 4.730 μονάδων, με μάλλον μέτριες συναλλαγές και τη σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές στο περίπου 3 προς 1. Στη συνολικότερη αντίδραση και μετοχές εταιριών με ικανά θεμελιώδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τις πρώτες κιόλας εντολές που δόθηκαν σε μετοχές-σηματωρούς φάνηκε η διάθεση ορισμένων ισχυρών παικτών για άμεση υπέρβαση των 4.700 μονάδων.

Αντίδραση που διαμορφώθηκε με συναλλαγές περίπου 4 - 5 εκατ. ευρώ, με μεγάλο μέρος αυτών να επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις κυρίως στη μετοχή της Εθνικής, καθώς διαμορφώθηκε μέχρι τα υψηλά των 42 ευρώ και στη συνέχεια σε Πειραιώς, Κύπρου και Eurobank.

Ύστερα από περίπου 30 - 35 λεπτά συνεδρίασης, με συναλλαγές κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν προς την περιοχή των 4.730 μονάδων, με τον FTSE 20 να κερδίζει μέχρι και 0,8%, έναντι 0,6% του FTSEM 40.

Σύμφωνα με ισχυρές χρηματιστηριακές πηγές, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων (και της σημερινής) είναι ο σχετικά μέτριος τζίρος.

Ορισμένες εξ αυτών σημειώνουν πως ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι ρευστοποίησαν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους την περίοδο της διόρθωσης, παραμένουν εκτός παιδιάς.

Μάλιστα, μεγάλοι πελάτες ισχυρών χρηματιστηριακών φέρεται πως έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής αντίδρασης, από τα χαμηλά του Μαρτίου, παραμένοντας μέχρι τώρα διστακτικοί. Ωστόσο, η αγορά έχει πάρει πάνω της περισσότερες από 300 μονάδες, με την Εθνική να οδηγεί σε μία μέτριου κόστους κίνηση, πέραν των 4.700 μονάδων.

Άλλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως αυτή η επιφυλακτικότητα ισχυρών ιδιωτών πελατών τους ενδέχεται να αποτελεί πλεονέκτημα, με την προϋπόθεση πως οι τελευταίοι θα μπουν στο παιχνίδι από ακριβότερες τιμές.

Μέχρι τότε, συνεχίζεται η συνολικότερη αντίδραση μετοχών εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο, αντιδρούν τίτλοι εταιριών με ικανά θεμελιώδη και εισηγμένων όπου έχουν δρομολογηθεί (ή δρομολογούνται) επιχειρηματικές κινήσεις και συνέργιες.

Από πλευράς Βιοχάλκο, σε ΕΤΕΜ και ΕΛΒΑΛ επικεντρώνεται ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με συναλλαγές που συνολικά προσέγγιζαν το 1 εκατ. ευρώ έπειτα από περίπου 40 - 45 λεπτά συνεδρίασης.

Υψηλότερα των 30 ευρώ συνεχίζει η μετοχή των Folli Follie, με κέρδη της τάξης του περίπου 5%, ενώ στα 3,16 ευρώ (3,9%) ακολουθεί η Mevaco.

Σε μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Καλπίνης, Βάρδας, Kleemann, προνομιούχος της Μηχανικής, Δρομέας συγκεντρώνεται ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Χαμηλές παραμένουν οι συναλλαγές στη μετοχή της ΕΒΖ, με τους πωλητές-αγοραστές να παραμένουν σε στενό εύρος διακύμανσης. Στη μετοχή της ΕΒΖ ενδεχόμενη ενίσχυση των συναλλαγών και πιθανή υπέρβαση των 3,9 ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης τάσης.

Στη μετοχή των Μινωικών Γραμμών συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων σε ιδιαίτερα στενό εύρος (5,52 - 5,54 ευρώ), ενώ στη μετοχή της ΓΕΚ προσφορά-ζήτηση διαμορφώνονται μεταξύ 11,40 - 11,56 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v