Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πασχαλινό κλίμα στη Σοφοκλέους

Το επερχόμενο εορταστικό τετραήμερο, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα που μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Ιράν - Μεγάλης Βρετανίας δείχνει υποστηρικτικό και η ταυτόχρονη αποκοπή μερισμάτων στη σημερινή συνεδρίαση για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς είναι οι τρεις παράγοντες που αναμένεται να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις. Εκ των πραγμάτων για μία ακόμα συνεδρίαση ο πρώτος λόγος δίνεται στον τίτλο της Εθνικής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σχετικής ιδιαιτερότητας η σημερινή τελευταία πριν από τις διακοπές του Πάσχα, με τη Σοφοκλέους να καλείται να τιμολογήσει τρεις τουλάχιστον διαφορετικούς παράγοντες και να δείξει τις σχετικές διαθέσεις της, κάτι που προσδίδει πρόσθετο ενδιαφέρον.

Ο πρώτος παράγοντας και μάλλον θετικός δείχνει να είναι το διεθνές κλίμα, κυρίως μετά τη χθεσινή κίνηση του Ιράν να απελευθερώσει τους Βρετανούς αιχμαλώτους, κάτι που συνέτεινε σημαντικά στο χθεσινό θετικό κλείσιμο των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street, ενώ μεικτή εικόνα κλεισίματος έδωσαν σήμερα τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο δεύτερος παράγοντας, που ίσως είναι και μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τη Σοφοκλέους, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, είναι η ταυτόχρονη αποκοπή μερισμάτων σε τρεις δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, οπότε τουλάχιστον για σήμερα, αν όχι και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι όποιες ”βοήθειες” από το τραπεζικό ταμπλό πρέπει να έρθουν από τον τίτλο της Εθνικής.

Τέλος, αποφασιστικής σημασίας κρίνεται και ο τρίτος παράγοντας, που είναι το επερχόμενο εορταστικό τετραήμερο, με ζητούμενο πόσοι από τους εμπλεκομένους θα θελήσουν να διατηρήσουν αυξημένες θέσεις μέχρι τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στην τεχνική ανάλυση, οι χθεσινές δημοπρασίες αφαίρεσαν από τον Γενικό Δείκτη τη δυνατότητα να ξεκινήσει σήμερα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.700 μονάδων και την αντίσταση των 4.701 μονάδων, τα οποία εκ των πραγμάτων τα έχει και σήμερα μπροστά του, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 4.720 και στις 4.740-4.752 μονάδες.

Σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 4.752 μονάδων αναιρούνται όλα τα βραχυπρόθεσμα αρνητικά σενάρια και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν short θέσεις και θα προχωρήσουν σε κινήσεις stop-loss, ενδυναμώνοντας ίσως την ανοδική τάση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα, και αν επικρατήσουν οι απαισιόδοξοι, η πρώτη στήριξη είναι στις 4.683-75 μονάδες και η δεύτερη στις 4.665-50 μονάδες.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πιθανόν να χρειάζεται η εικόνα που παρουσιάζει ο δείκτης FTSEM 40, όχι μόνο γιατί επιδεικνύει σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, αλλά και γιατί χθες έκλεισε σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους.

Σε περίπτωση που συνεχίσει ανοδικά, ιδιαίτερα κρίσιμη αντίσταση είναι στις 6.150 μονάδες, ανοδική διάσπαση των οποίων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v