Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ”χρυσός” κανόνας της Wall Street

Στις αγορές οι εμπειρικοί κανόνες έχουν μεγάλη σημασία, ιδίως αν εκπέμπουν τα σωστά σήματα αγοράς ή πώλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Wall Street. Ένας από αυτούς τους εμπειρικούς κανόνες στέλνει αισιόδοξο μήνυμα που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τη Σοφοκλέους.

O ”χρυσός” κανόνας της Wall Street
Ο κανόνας του 20 (rule of 20) χρησιμοποιείται στη Wall Street τα τελευταία 50 χρόνια γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπιστώσει κάποιος αν οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, υποτιμημένες ή δίκαια αποτιμημένες.

Σύμφωνα μ’ αυτόν τον κανόνα, το άθροισμα του δομικού πληθωρισμού και του Ρ/Ε της αγοράς το τελευταίο 12μηνο (trailing) θα πρέπει να είναι ίσο με τον αριθμό 20.

Ο δομικός πληθωρισμός προκύπτει (στις ΗΠΑ) όταν από τον ονομαστικό πληθωρισμό αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από τις τιμές των προϊόντων ενέργειας και των τροφίμων.

Ορισμένοι πάντως προτιμούν να χρησιμοποιούν τον ονομαστικό πληθωρισμό αντί του δομικού στο άθροισμα.

Μάλιστα ένας γρήγορος τρόπος για να υπολογίσει κάποιος το Ρ/Ε της αμερικανικής αγοράς είναι να αφαιρέσει τον τρέχοντα πληθωρισμό από το 20.



Η αγορά θεωρείται σχετικά φθηνή και πρόσφορη για αγορές μετοχών όταν το άθροισμα του Ρ/Ε και του πληθωρισμού είναι μικρότερο του 20. Αντίθετα, η αγορά θεωρείται υπερτιμημένη και επομένως ενδείκνυται για πωλήσεις όταν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο του 20.

Ο κανόνας του 20 υπονοεί ότι το Ρ/Ε της αγοράς θα είναι χαμηλότερο σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού για να είναι οι μετοχές δίκαια αποτιμημένες και υψηλότερο σε περιόδους χαμηλού πληθωρισμού όπως η τωρινή, αφού τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη αξίζουν περισσότερο σε σημερινές τιμές.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το Ρ/Ε του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 προστιθέμενο στον δομικό πληθωρισμό ισούται με 18,2, που σημαίνει ότι η αγορά υπολείπεται του 20 κατά 9%.

Με βάση λοιπόν τη λογική του κανόνα, η μητέρα όλων των αγορών είναι σχετικά φθηνή και επομένως προσφέρεται για αγορές.

Με δεδομένο ότι η αμερικανική αγορά επηρεάζει περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη τα υπόλοιπα χρηματιστήρια διεθνώς, το σήμα που στέλνει ο κανόνας του 20 της Wall Street σ’ όλες αυτές είναι ενθαρρυντικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προβλεπτική ικανότητα του κανόνα του 20 δεν ήταν πάντοτε η ίδια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι έστελνε λανθασμένο σήμα αγοράς τη δεκαετία του 1970 και λανθασμένο σήμα πώλησης τη δεκαετία του 1990. Τα πάει όμως πολύ καλά αυτή τη δεκαετία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κατά τον ίδιο τρόπο που τα πήγε καλά σε προηγούμενες δεκαετίες.

Αν κάποιος επιχειρούσε να εφαρμόσει τον ίδιο κανόνα στη Σοφοκλέους σήμερα θα διαπίστωνε ότι δίνει άθροισμα πάνω από 20. Το τρέχον Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη (κέρδη 2006) είναι κοντά στις 18,2 φορές, οπότε αν σ’ αυτό προσθέσουμε τον πληθωρισμό, π.χ. 3%, το άθροισμα δίνει πάνω από 20.

Θα ήταν όμως παρακινδυνευμένο να βγάλει κάποιος συμπεράσματα από την εφαρμογή του κανόνα της Wall Street στην ελληνική αγορά.

Θα ήταν όμως σωστό να συμπεράνει ότι μια καλή Wall Street, όπως αυτή που θέλει ο κανόνας του 20, θα έχει θετική επίδραση στις άλλες αγορές διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Σοφοκλέους.



Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v