Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλυκόπικρη γεύση (στο τέλος)

Συνεδρίαση δυο όψεων στην οδό Σοφοκλέους, όπου στο πρώτο μέρος δείκτης και αγορά έδειξαν διαθέσεις για κίνηση σαφώς υψηλότερα. Ομως μετά τις 14:30, οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν διαθέσεις αντεπίθεσης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ”εξαέρωση” της αγοράς και τον εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής, τζίρο. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δυο όψεων, με το πρώτο μέρος να δείχνει μια αγορά που θέλει να κινηθεί υψηλότερα, τόσο από πλευράς δείκτης όσο και όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ, όμως όλα άλλαξαν μετά τις 14:30, με τις πιέσεις να ξεκινούν από τον όμιλο Βιοχάλκο και σταδιακά να εξαπλώνονται, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, ότι ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών ήταν 2 προς 1, στο τέλος, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο πέρασαν μπροστά.

Το ίδιο περίπου συνέβη και στο Γενικό Δείκτη, ο οποίος όχι μόνο υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας (4.685,76 μονάδες), αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, έστω και εάν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης διατήρησε το θετικό πρόσημο.

Για να συμβεί αυτό το τελευταίο, μειώθηκαν κατά το ήμισυ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της Εθνικής αλλά και της Alpha Bank, κατά το 1/3 τα κέρδη της Βιοχάλκο, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας η Eurobank, ενώ η αρχική ανοδική αντίδραση της ΔΕΗ όχι απλά δεν είχε συνέχεια, αλλά ο τίτλος βρέθηκε να κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Αναλυτικά και όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, με εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη η Folli Follie (που ενδοσυνεδριακά ήταν πολύ εντυπωσιακότερα) μετά την έκθεση της Goldman Sachs που δίνει τιμή-στόχο τα 40,5 ευρώ, κέρδη μεγαλύτερα του 3% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον ΟΠΑΠ, του 2% για Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote, Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Εθνική, Κύπρου και θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Motor Oil, OTE ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τη Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, ΔΕΗ, Coca Cola και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 4.649,53 μονάδες με κέρδη 0,51%, ενώ ο τζίρος, εντυπωσιακός για αυτή την περίοδο (δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν ότι λόγω εορταστικής ραστώνης η μικτή αξία συναλλαγών θα παρουσιάσει σταδιακή μείωση) ξεπέρασε τα 487 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 85,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης έδωσε μια σημαντική εξαέρωση, το αποτέλεσμα της οποία θα φανεί αύριο, ιδιαίτερα εάν η Wall Street κλείσει με τα κέρδη που εμφανίζει στο ξεκίνημα.

Σαφώς ανοδικότερη συνεδρίαση, έστω και με χαμηλές συναλλαγές, στην αγορά παραγώγων (οι εκεί εμπλεκόμενοι πρόλαβαν το άνοιγμα της Wall Street και προχώρησαν σε σχετικές αγορές), με τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη διπλάσια από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη. Μάλιστα, οι τελευταίες συναλλαγές έγιναν στα υψηλά ημέρας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σχετική μείωση των υποτιμήσεων.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα, καθώς τουλάχιστον μέχρι το μέσον της, έδειχνε ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE θα κατόρθωναν κλείσιμο υψηλότερα από τα τεχνικά ζητούμενα, κάτι όμως που τελικά δεν επετεύχθη.

Έτσι, όσον αφορά τον δεύτερο, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.501, 2.508 και το ζητούμενο τεχνικά κλείσιμο υψηλότερο των 2.520 μονάδων, ενώ οι στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.483, 2.474 και 2.468 και 2.461-57 μονάδες.

Σαφώς χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 122 ανοδικές έναντι 132 πτωτικών ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-17,5%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σημαντική πίεση σε όλο τον όμιλο Μυτιληναίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Ε.ON-Endesa, οι διευκρινίσεις της εταιρίας που αφορούσαν παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή έφεραν σημαντικές πιέσεις στον τίτλο της MLS, υπό πίεση Forthnet και Τεχνική Ολυμπιακή.

Αντίθετα, μια ακόμη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντεάλ και τον Επίλεκτο, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για την Αλσίνκο, κινητικότητα σε Q&R, Kego, Πλαστικά Κρήτης, σημαντικά κέρδη με αυξημένες συναλλαγές για τον Καλπίνη, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v