Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ισχυρά και το 2007 τα κέρδη των τραπεζών

Διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και το 2007, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης και της βελτίωσης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, εκτιμά η HSBC σε σχετική ανάλυση με τίτλο ”Bearing gifts: Greek Banks”. Τι βλέπει για εξαγορές και περιθώρια. Τι σχολίαζει για Εθνική, Alpha, ΕFG, Πειραιώς και Εμπορική.

HSBC: Ισχυρά και το 2007 τα κέρδη των τραπεζών
Διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και το 2007 κυρίως λόγω της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης και της βελτίωσης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, εκτιμά η HSBC σε σχετική ανάλυση με τίτλο ”Bearing gifts: Greek Banks” και ημερομηνία 2 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εξαγορών, προβλέπει περαιτέρω κινήσεις ενοποίησης μεταξύ των τραπεζών με μικρή κεφαλαιοποίηση και μεγαλύτερης κλίμακας εξαγορές ή ενίσχυση της παρουσίας σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές της ΝΑ. Ευρώπης.

Οι ελληνικές τράπεζες ευνοήθηκαν από την έκρηξη της καταναλωτικής πίστης και τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς, αναφέρει η HSBC, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αφορά στη μείωση των spreads στην καταναλωτική πίστη.

Οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν πολύ ευρύτερα περιθώρια έναντι των ευρωπαϊκών -σχεδόν διπλάσια έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των τελευταίων τριών ετών-, επισημαίνει ο οίκος στην ενότητα ”Big Fat Greek Margins”.

Όπως αναφέρει ακόμα, για όσους θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο των αναδυόμενων αγορών, οι ελληνικές τράπεζες είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτηθεί πρόσβαση στις δυνατότητες της Νέας Ευρώπης.

Όπως τονίζει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει περάσει τεράστιες αλλαγές, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στο τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στους ρυθμιστικούς κανόνες: ”From Hell to helpful”.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει φιλικό, ενώ εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι αλλαγές στα εργατικά θέματα και σε ζητήματα που σχετίζονται με το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την HSBC, η Εθνική Τράπεζα είναι ο ”ηγέτης της αγοράς” στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί και ένα ισχυρό ”κέντρο” για τις τραπεζικές δραστηριότητες στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνει η HSBC, οι δείκτες ποιότητας κεφαλαίων είναι ”αδύναμοι”. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, σύμφωνα με την HSBC, είναι ισχυρή, ωστόσο θα ”διαβρωθεί” από τις πρόσφατες εξαγορές.

Για την Alpha Bank η HSBC σημειώνει την ισχυρή αύξηση των spread χορηγήσεων και τον καλό έλεγχο του κόστους, ενώ επισημαίνει ότι η τράπεζα αρχίζει να στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον της στον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την επέκταση στη νότια και ανατολική Ευρώπη, στόχος της τράπεζας είναι μερίδιο 10% σε κάθε μία από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Σύμφωνα όμως με την HSBC, υπάρχει χαμηλή διαφάνεια σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χαμηλό Tier 1, δεδομένου του προφίλ επέκτασης της τράπεζας.

Για την EFG Eurobank αναφέρεται ότι ηγείται στον τομέα της καταναλωτικής χρηματοδότησης. Η HSBC εκτιμά πως η Eurobank είναι πιο ευεπηρέαστη στις πιέσεις των περιθωρίων κερδοφορίας, λόγω ανταγωνισμού. Επίσης, η HSBC αναφέρει την ταχύτατη επέκτασης της Eurobank στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει πλέον περισσότερα υποκαταστήματα στο εξωτερικό.

Εξάλλου, οι στόχοι ανάπτυξης που έχει θέσει η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, δεδομένης της ενίσχυσης του ανταγωνισμού αλλά και των εκτιμήσεων για μείωση των spreads, επισημαίνει η HSBC.

Ωστόσο, τονίζει το βελτιωμένο δίκτυο της τράπεζας, την καλή κερδοφορία της αλλά και την καθαρή στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση της Πειραιώς.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι παραδοσιακά η τράπεζα έχει στρέψει την προσοχή της σε υψηλού περιθωρίου ”κομμάτια” της αγοράς, όπως οι χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 60% των δανείων προς τις εταιρίες.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορική τονίζεται ότι τα κέρδη του 2006 επιβαρύνθηκαν από τον ”νέο τρόπο” διαχείρισης κινδύνου της διοίκησης, εκτιμά ωστόσο ότι η Credit Agricole θα ενισχύσει την Εμπορική στους τομείς της παροχής προϊόντων και της εμπορικής αποτελεσματικότητας.

Αναφέρει ακόμη ότι τα καταναλωτικά δάνεια αποτελούν τον κύριο όγκο των χορηγήσεων της τράπεζας, αναμένει ότι η κερδοφορία της Εμπορικής θα παραμείνει αδύναμη τα προσεχή έτη, ενώ προβλέπει ανάληψη και νέων διαρθρωτικών μέτρων εξυγίανσης της τράπεζας από τη γαλλική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v