Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”μεσαία” θα παραμείνουν στο προσκήνιο

Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν αυτές που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο α’ τρίμηνο, με το δείκτη Mid 40 να αποδίδει 11,10%. Ωστόσο, μια εξέταση των στοιχείων των εταιριών δείχνει ότι επιλεγμένες επιχειρήσεις του ”μεσαίου χώρου” θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον και στο δεύτερο τρίμηνο. Στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται αντίδραση της αγοράς σε μετοχές εταιριών με θεαματική βελτίωση κερδοφορίας. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Από τις 4.645 μονάδες ξεκινά χρηματιστηριακά το δεύτερο τρίμηνο. Με τους επενδυτές να διαθέτουν αρκετές ενδείξεις, στοιχεία και πληροφορίες για τη συνέχεια, καθώς στο πρώτο τρίμηνο τόσο από πλευράς απόδοσης όσο και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος τις θετικές εντυπώσεις ”έκλεψε” ο Mid 40.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εταιριών είχε για ακόμη μία εβδομάδα καλύτερη απόδοση συγκριτικά με τον ASE 20 και τον SC 80, κάτι που διατηρείται σταθερά από την αρχή του χρόνου.

Μία πιο ενδελεχής εξέταση χρηματιστηριακών και οικονομικών στοιχείων που αφορούν σε εταιρίες αυτών των τριών κατηγοριών ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως επιλεγμένες επιχειρήσεις του καλούμενου ”μεσαίου χώρου” θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον και στο δεύτερο τρίμηνο.

Στο σχετικό θέμα που αφορά στα συνολικά αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων (από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) ενισχύεται η εκτίμηση μερίδας παραγόντων της αγοράς πως εταιρίες και από αυτόν τον χώρο παρουσιάζουν επιχειρηματικό, επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο πως μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων ετών, ίσως η σημαντικότερη στον τομέα της ενέργειας, επιτεύχθηκε μέσω της συμφωνίας του Μυτιληναίου με την Endesa.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι από αυτήν την κατηγορία εταιριών προέρχεται το φιλόδοξο δίδυμο των ΓΕΚ – Τέρνα, καθώς προωθείται η αυτόνομη εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακής, αφήνοντας σε εύθετο χρόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης της Τέρνα από την ΓΕΚ.

Εταιρίες ακτοπλοΐας, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, κατασκευαστικοί όμιλοι του μεγέθους μίας J&P-ΑΒΑΞ, τα ΕΧΑΕ, η φιλόδοξη Frigoglass και αρκετές ακόμη εισηγμένες από αυτήν την κατηγορία μπορεί να αποτελέσουν το ”νέο αίμα” της αγοράς μας.

Για τις επόμενες συνεδριάσεις, που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από χαμηλές συναλλαγές, η βραχυπρόθεσμη τάση κατά πάσα βεβαιότητα θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τις εξελίξεις από το μέτωπο των ομολόγων και τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες.

Τα επόμενα βήματά του σχεδιάζει ο όμιλος της Marfin, στοχεύοντας μετά την ολοκλήρωση της θεαματικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε κινήσεις στρατηγικής σημασίας.

Στον χώρο του λιανεμπορίου κατά πάσα βεβαιότητα θα επικυρωθεί (ή όχι) μέσα στην επόμενη εβδομάδα η συμφωνία της οικογένειας Λασκαρίδη με τον Σάμι και Λούσυ Φάις.

Κάποια κυρίως νομικής υφής προβλήματα που είχαν ανακύψει στην αρχή της εβδομάδας φαίνεται να ξεπερνιόνται.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την αντίδραση της αγοράς σε μετοχές εταιριών που παρουσίασαν ομολογουμένως θεαματική βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών, όπου ενισχύεται η θέση των ξένων ή και εκεί που κυοφορούνται εξελίξεις.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση του Citigroup που ”ψηφίζει” J&P-ΑΒΑΞ και θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή στα 7,26 ευρώ.

Μ. Γελ.

----

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Οι επόμενες δύο εβδομάδες παραδοσιακά κινούνται σε ήπιους ρυθμούς σταθεροποίησης, εποχικότητα που πιθανόν να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε σφιχτότερο εύρος διακύμανσης και περισσότερο επιλεκτική κίνηση κεφαλαίων σε μετοχές παρά σε δείκτες”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.643,14 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,75%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,18%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,06% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 0,54%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας (3,59%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (2,85%), του Εμπορίου (0,84%), του Πετρελαίου (0,92%), των Χημικών (0,80%), των Πρώτων Υλών (0,88%), των Τηλεπικοινωνιών (0,38%) και των Ασφαλειών (0,33%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-6,29%), των Ταξιδίων (-2,29%), των Τραπεζών (-1,04%), των Κατασκευών (0,79%),

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Δρομέας (20,48%), Informer (19,63%), Καθημερινή (15,52%), ΕΛΒΑΛ (13,30%), Plias (13,16%), Χαλκόρ (12,71%), Nexans Ελλάς (12,69%), Πλαστικά Κρήτης (12,66%), Βαρβέρης (12,55%), Λυμπέρης (12,17%)

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Γιουρομπρόκερς (-27,34%), Vivere (-22,93%), Αλμα Ατέρμων (-13,79%), Δέλτα Project (-13,08%), Κεραμεία Αλλατίνη (-12,79%), Εργάς (-12,50%), ΑΕΓΕΚ (ΠΟ -9,09%), Κλωνατέξ (-8,33%), Μάρακ Ηλεκτρονική (-8,15%), Rilken (-7,87%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v