Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλλωπισμός ενόψει κλεισίματος τριμήνου;

Ανοδική αντίδραση σχετικά χαμηλού κόστους, με το Γενικό Δείκτη να συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του και να κλείνει αυτή τη φορά στο υψηλό ημέρας. Συνεχίζεται η εναλλαγή θέσεων μεταξύ αγοραστών – πωλητών σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, ενώ διεθνές κλίμα και macro στις ΗΠΑ συνηγορούν για πιθανή διατήρηση του θετικού κλίματος και αύριο, όπου λήγει το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεχίζοντας την κίνηση γιο-γιο των τελευταίων ημερών, ο Γενικός Δείκτης σήμερα έδειξε ανοδικές διαθέσεις και εξακολουθώντας να έχει ”ακραία” συμπεριφορά, σήμερα έκλεισε σε υψηλό ημέρας, σε μια ανοδική συνεδρίαση σχετικά χαμηλού κόστους, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, τουλάχιστον και για αύριο, που ολοκληρώνεται το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο.

Μάλιστα, σε αυτό το τελευταίο συνηγορούν τα θετικά macro που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα εργασίας και το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζουν να δείχνουν επισφαλείς, καθώς αγοραστές και πωλητές εναλλάσσουν θέσεις σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.

Μάλιστα, η σχετική μείωση των συναλλαγών δεν αποκλείεται να συνεχιστεί κατά την επόμενη εβδομάδα λόγω σχετικής εορταστικής ραστώνης, ενώ με την ολοκλήρωση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσεως 2006 και ελλείψει σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις 2.572 μονάδες θεωρείται απλά αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, με τις ενδιάμεσες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.520-25 και 2.537-45 μονάδες. Οι δε πρώτες στηρίξεις στις 2.478-70 και 2.440 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, που διατηρήθηκαν οι απλά ικανοποιητικές συναλλαγές, όμως και εκεί οι εμπλεκόμενοι αδυνατώντας να προβλέψουν έστω και τη βραχυπρόθεσμη τάση, συνεχίζουν να ακολουθούν την υποκείμενη αυξομειώνοντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE, που σε αντίθεση με χτες σήμερα συγκέντρωσαν σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο η Intralot τερμάτισε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εμπορικής και Αγροτικής.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο και Alpha Bank, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Eurobank και ΟΠΑΠ, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Folli Follie, Motor Oil, Cosmote και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας τις αλλοπρόσαλλες εμφανίσεις του, σήμερα όχι μόνο κινήθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.666,36 μονάδες με κέρδη 1,35%, όμως η μικτή αξία συναλλαγών παρουσιάζοντας σημαντικότατη πτώση έφτασε τα 310 εκατ. από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν τα 49,8 που αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες η τελική εικόνα, (έστω κι αν η σχετική επιφυλακτικότητα απέτρεψε τις πολλές ακραίες θετικές διακυμάνσεις), με 165 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7 -11,11%.

Τέλος, όσον αφορά τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός, ακολουθούμενες από Interfish (μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις), για μία ακόμα συνεδρίαση ”πρώτο τραπέζι πίστα” οι περισσότερες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και η ΜΕΤΚΑ από τον όμιλο Μυτιληναίου, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τη Γενική Τράπεζα, κινητικότητα σε Δρομέα, Καρδασιλάρη, Λούλη, Altec, Νεώριο Σύρου, ενώ συνέχισαν ανοδικά Ακρίτας (η κεφαλαιοποίηση λίγο υψηλότερα από το 1/3 της καθαρής θέσης της εταιρείας), Nexans και Πλαστικά Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v