Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάκος του μποξ η ΔΕΗ

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση για δείκτη και αγορά, κάτι για το οποίο φάνηκε να συνηγορεί και η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών από το Ιράν και το πετρέλαιο. Αρνητικότατος πρωταγωνιστής ο τίτλος της ΔΕΗ (-4,65%) μετά (και) τις ”καταδικαστικές εκθέσεις” των ξένων οίκων. Ισχυρά κέρδη για ΜΕΤΚΑ στο φόντο του deal Μυτιληναίου - Endesa. Ποιοι διακρίθηκαν από τους ”μικρούς”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εκ νέου πτωτική κίνηση για Γενικό Δείκτη και αγορά, με τους δεικτοβαρείς τίτλους να διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις (κάτι για το οποίο φάνηκε να συνηγορεί και η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων) και βέβαια δεν ήθελε ιδιαίτερη προσπάθεια η αρνητική ψυχολογία να επεκταθεί και στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, έστω και αν η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε στη καλύτερη δυνατή σχέση.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι επισημαίνοντας τη σταδιακή επιστροφή των γεωπολιτικών ανησυχιών, οι οποίες στέλνουν ψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και τα macro που ανακοινώνονται στην πέρα του Ατλαντικού όχθη και τα οποία σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές δίνουν κάποιες αρνητικές ενδείξεις, ενώ πολλά θα κριθούν από τη βραδινή ομιλία του προέδρου της FED, Ben Βernanke, στο Κογκρέσο όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Όσον αφορά στη Σοφοκλέους, για μία ακόμα συνεδρίαση, οι πωλητές φάνηκε να έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ απομένουν μόλις 2 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2006 και το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο.

Από τις μετοχές του FTSE, με τουλάχιστον συντριπτικές απώλειες η μετοχή της ΔΕΗ (-4,65%), ενώ τα απογοητευτικά αποτελέσματα ακολούθησαν και εκθέσεις ξένων οίκων με σημαντικότατες υποβαθμίσεις.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους υπόλοιπους αρνητικούς πρωταγωνιστές, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων ΟΠΑΠ, Ελλ. Τεχνική, Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Βιοχάλκο, Intralot, Folli Follie, και αρνητική μεταβολή για Ελλ. Πετρέλαια, Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για την Αγροτική, θετικό πρόσημο για Κύπρου, Motor Oil, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης για ακόμα μία συνεδρίαση δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε 3 φόρες λίγο ψηλότερα από τις 4.590 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 4.604,07 με απώλειες 0,86%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 553 εκατ. από τα οποία τα 218,4 αφορούσαν πακέτα.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων που μπορεί να μην παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών, όμως παρατηρήθηκε αύξηση των υποτιμήσεων για τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού οι εκεί εμπλεκόμενοι παραμένουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι.

Σχετικά καλή, σε σχέση με το γενικότερο κλίμα, η τελική εικόνα , με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-9,37%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές και τους θετικούς πρωταγωνιστές, στην πρώτη θέση των κερδισμένων η προνομιούχος μετοχή του Ρόκα μετά τις τουλάχιστον αξιοσημείωτες προσυμφωνημένες συναλλαγές στα 21,50 ευρώ, ο Δάιος κέρδισε σήμερα αυτά που έχασε εχτές, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Q&R, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Εβροφάρμα και Φιερατέξ, κινητικότητα σε Καθημερινή, Ναυτεμπορική και Κορδέλλου.

Συνέχισαν την πλαγιοανοδική τους κίνηση τα Πλαστικά Κρήτης, ενδιαφέρον για Σελόντα και ΕΒΖ, η Kleemann εξαργύρωσε μέρος των εντυπώσεων μετά τα τουλάχιστον ικανοποιητικά κέρδη που ανακοίνωσε, από τον όμιλο Μυτιληναίου μετά την είδηση για το deal με την Endesa η αγορά φάνηκε να πριμοδοτεί τη ΜΕΤΚΑ, ενώ Nexans και ΑΝΕΚ δεν αποκλείεται να έρθουν στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v