Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης traders - αναλυτές

”Των άκρων” αποδεικνύεται ο Γενικός Δείκτης καθώς μετά το χθεσινό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας σήμερα βρέθηκε στο χαμηλό και οι δημοπρασίες τον έστειλαν να κλείσει ακόμα χαμηλότερα. Εν όψει λήξεως χρηματιστηριακού τριμήνου κάθε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχτεί επισφαλής. Στο 1 προς 2 η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη Sprider.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εντυπωσιακή αστάθεια, τόσο στην εικόνα της αγοράς, όσο και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, με τις τελευταίες συνεδριάσεις να φέρνουν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης traders και αναλυτές, καθώς στη Σοφοκλέους επικρατούν τουλάχιστον ”ασταθή καιρικά φαινόμενα”.

Έτσι, μετά το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο υψηλό ημέρας, παρά την αρνητική εικόνα που επιδείκνυαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα που τα τελευταία έδωσαν μια σχετική ανοδική αντίδραση, η Σοφοκλέους έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με απώλειες περίπου διπλάσιες των χθεσινών κερδών.

Περισσότερο σταθερή εικόνα στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, όπου οι πτωτικές μετοχές τόσο χθες όσο και σήμερα έχουν τον πρώτο λόγο, όμως η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση επιδεινώθηκε σημαντικά, διαμορφούμενη στο 1 προς 2, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το 1 προς 2,5.

Με αυτές τις προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι σε τρεις συνεδριάσεις ολοκληρώνεται το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο, κάθε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχτεί τουλάχιστον επισφαλής.

Όμως για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση οι δραστηριοποιούμενες ”δυνάμεις” δείχνουν επιφυλακτικές, αν όχι συγκρατημένα απαισιόδοξες.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιστροφή των πωλητών στο τραπεζικό ταμπλό και στους περισσότερους από τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο FTSE να υπεραποδώσει σε απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές που απαρτίζουν τον ”20άρη” ούτε μία δεν κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητες τερμάτισαν τη συνεδρίαση Intralot, Αγροτική και Κύπρου.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Coca Cola, Ελλ. Τεχνοδομική, Cosmote, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν άφησε περιθώριο αμφιβολιών, κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και στις 16:30 βρέθηκε στις 4.657,82 μονάδες, για να έρθουν οι δημοπρασίες να τον στείλουν ακόμα χαμηλότερα και να κλείσει στις 4.644,1 μονάδες με απώλειες 1,57%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 405 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 112,7 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση σχετικά αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να επιδεικνύουν ακόμα μεγαλύτερη απαισιοδοξία, τουλάχιστον όσον αφορά στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των υποτιμήσεων.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις, με τον FTSE να κλείνει οριακά υψηλότερα από τη στήριξη των 2.490 μονάδων, την οποία αν διασπάσει καθοδικά η επόμενη οριοθετείται στις 2.470 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.470 μονάδων βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 2.440 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής κίνησης, πρώτη αντίσταση στις 2.503 και επόμενη στις 2.520-25 μονάδες.

Συγκρατημένα απαισιόδοξη η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 173 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% - 17,65%.

Αντίθετα, όσον αφορά στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν από το τραπεζικό ταμπλό η μετοχή της Αspis Bank, η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, για μία ακόμα συνεδρίαση οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, το Γαλαξίδι λόγω τουλάχιστον ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, η Sprider που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, αλλά και οι Βαλκάν, Νεώριον Σύρου, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Eurodrip, Αλουμύλ, Υγεία, Καθημερινή, Βάρδας και Ακρίτας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v