Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η κατοχύρωση κερδών

Ελαφρώς πτωτικά αναμένεται το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ διάθεση κατοχύρωσης υπεραξιών διαπιστώνεται και στη Σοφοκλέους. Σε σημείο ισορροπίας βασικοί δείκτες και μετοχές, με ενδείξεις συντήρησης της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κινήσεις τακτικής σημειώνονται στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού- κλίμα που επιτρέπει την σταθεροποίηση βασικών δεικτών-μετοχών, ”μόχλευση” τίτλων επιμέρους εταιρειών και συντήρηση της αγοράς κοντά στα υψηλά των 4.800 μονάδων.

Από τεχνικής πλευράς, είναι ενθαρρυντικό πως ο FTSE 20 με κέρδη της τάξης του 3,45%, την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώνεται στις 2.518 μονάδες.

Με αιχμή τις Εθνική (41,18 ευρώ με 3,36% εβδομαδιαία απόδοση), Eurobank (στα 30,50 ευρώ με 4,67%) και βεβαίως Alpha Bank (στα 23,48 ευρώ με 7,51%) και Πειραιώς (στα 26,34 ευρώ με 7,95%).

Ενδιαφέρον από τον κλάδο παρουσιάζουν και οι διεργασίες που γίνονται στον μέτωπο Marfin Popular Bank– Τράπεζας Κύπρου.

Ο όμιλος της Eurobank με ξεκάθαρη στόχευση στην αγορά της Νέας Ευρώπης, στοχεύει σε κέρδη της τάξης των 260 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό και μια επεκτατική πολιτική όσον αφορά στο δίκτυο καταστημάτων της στην ευρύτερη περιοχή.

Το ενθαρρυντικό σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών είναι πως ένας κατά παράδοση δύσκολος μήνας, όπως είναι ο Μάρτιος, για τις αγορές, μας αποχαιρετά με επαναφορά βασικών δεικτών στις προηγούμενες υψηλές τιμές (τέλη Φεβρουαρίου).

Αυτό μπορεί να συντηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον (βραχυμεσοπρόθεσμο) για μετοχές εταιρειών όπως ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΛΓΕΚΑ, αλλά και Autohellas, Ελληνικά Καλώδια, Κλουκίνας, Mevaco, Καλπίνης, Flexopack, Ελεύθερη Τηλεόραση.

Παράλληλα, η κινητικότητα στον ευρύτερο εμπορικό κλάδο (δες σχετικό θέμα για Elmec Sport-πρόταση Λασκαρίδη, Ατλάντικ- φήμες για ενδιαφέρον ξένων, Notos Com – συζητήσεις με την γερμανική Duglas Holding) μπορεί να συντηρήσει και επιχειρηματικά το ενδιαφέρον ισχυρών ομίλων για εισηγμένες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v