Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυμμένος (;) ”άσος” η Εθνική;

Η πρόθεση της Εθνικής να τιτλοποιήσει δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ μπορεί να έχει παράπλευρες συνέργιες, σε εύθετο χρόνο. Στη μετοχή του ομίλου τοποθετούνται συγκεκριμένοι διορατικοί ξένοι ”παίκτες”, που βέβαια στηρίζουν τις επιλογές τους με θετικές εκθέσεις και αναλύσεις. Ενδιαφέρουσες οικονομικές ενδείξεις για αρκετές εισηγμένες από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι η Σοφοκλέους ακολουθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις τον ρυθμό των ξένων αγορών επιβεβαιώνει την παγιωμένη αντίληψη πως το ελληνικό χρηματιστήριο σε μέγιστο βαθμό εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον.

Το γεγονός όμως της κατακόρυφης αύξησης των συναλλαγών, των συστηματικών τοποθετήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις από συγκεκριμένους ξένους επενδυτικούς οίκους, ενδέχεται να κρύβει κάτι περισσότερο.

Θα λέγαμε επίσης πως από τα μέσα Μαρτίου και από τιμές σαφώς χαμηλότερες, για παράδειγμα στην Εθνική από τα 38,2 ευρώ, επίσης συγκεκριμένοι ”παίκτες” απορροφούν την όποια προσφορά εκδηλώνεται.

Ειδικότερα στην Εθνική ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράμετρος της τιτλοποίησης δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο όμιλος προεισπράττει αυτά τα κεφάλαια, μεταφέρει την επικινδυνότητα σε δανειστές της, πετυχαίνοντας όμως παράλληλα τη σημαντική ενίσχυση της ρευστότητάς του.

Μια παράμετρος λεπτομέρειες της οποίας ενδεχομένως κάποιοι να γνωρίζουν καλύτερα ή και περισσότερο απ’ όλους τους ενεργούς ”παίκτες”. Μια παράμετρος που ενδεχομένως η αγορά να συναντήσει μπροστά της στη συνέχεια.

Πέραν της Εθνικής, όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις τραπεζικές μετοχές όπως της Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και δευτερευόντως Αγροτικής, Κύπρου και MPB.

Είναι γεγονός πως στον κλάδο έχει εισρεύσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ικανοποιητική ρευστότητα που μετά την τελευταία αντίδραση μπορεί να αποφέρει και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Το ζητούμενο για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι η συντήρηση ή και επαφή του FTSE 20 με την περιοχή των 2.500 μονάδων, επίπεδο που αντιστοιχεί με τις 4.650 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Τεχνικά, και πάντα βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει ένα μικρό… μαξιλάρι μέχρι τις 4.600 μονάδες.

Ενδιαφέρον όμως εμφανίζουν και οι τηλεπικοινωνίες, μετά τη χθεσινή υπενθύμιση του κ. Παναγή Βουρλούμη περί σοβαρού ενδεχομένου εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας της Cosmote.

Τα μεγέθη του Οργανισμού απογοήτευσαν ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές, ο ΟΤΕ όμως έχει μια χρυσοφόρο ”κόρη” που μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες.

Σε μια σχετικά καλή συνεδρίαση, μετοχές εταιριών με ήδη διαμορφωμένη ή και υπό διαμόρφωση ανοδική φορά μπορεί να προσφέρουν υπεραξίες αλλά και περιθώρια επανατοποθέτησης.

Κατά την εκτίμησή μας ο όμιλος που (καλώς ή κακώς) ”κλέβει” τις εντυπώσεις είναι αυτός της Βιοχάλκο. Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει... δυόμισι placement σε θυγατρικές της, ενώ στην αγορά αναπτύσσεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι προεξόφλησης των επόμενων κινήσεων του ομίλου, η διοίκηση του οποίου δεν έχει γνωστοποιήσει το παραμικρό, ούτε προς τις αρμόδιες αρχές, πόσο μάλλον προς το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, για το τι πραγματικά σχεδιάζεται σε κεντρικό επίπεδο.

Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, η διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί εδώ και καιρό από τις αρμόδιες αρχές και βεβαίως να έχει δώσει ήδη σαφείς, συγκεκριμένες, ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε έναν παραδοσιακό βιομηχανικό κολοσσό της χώρας μας.

Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.

Ενθαρρυνόμεθα από την ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κάθε δραστηριότητα και κλάδο. Επιμένουμε σε αυτή την κατηγορία εταιριών, γιατί από αυτήν θα αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στη συνέχεια. Και εν πάση περιπτώσει είναι μια κατηγορία εταιριών που μπορεί να έλκει όλους εμάς τους μικρότερους ενεργούς ”παίκτες”.

Σημαντική βελτίωση μεγεθών για τον Μπήτρο, σχεδόν διπλάσια τα κέρδη για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, θετική εικόνα για τον Χαϊδεμένο, τον Καλπίνη-Σίμο, την Kleemann, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Μινέρβα, τον Κλουκίνα-Λάππα, την επεκτατική πολιτική της Sprider, τον υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών μέσα σε μια τριετία της εξειδικευμένης Flexopack (3,1 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για το 2006), τη θεαματική συνεισφορά κερδών της Hellenic Seaways στα μεγέθη των Μινωικών Γραμμών και πολλές ακόμη περιπτώσεις από το ευρύτερο μέρος της αγοράς συντηρούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας για τη συνέχεια.

Με την απαραίτητη πάντα προϋπόθεση πως το κλίμα στις ξένες αγορές δεν θα μας επιφυλάξει άμεσα δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v