Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To παράδοξο του ΟΤΕ και της μετοχής του

Σε μια μέρα που τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του ΟΤΕ απογοήτευσαν, η μετοχή του κατέγραψε κέρδη. Η συμπεριφορά της μετοχής του Οργανισμού έχει ”λογική”, μόνο που δεν είναι κολακευτική για κανέναν.

To παράδοξο του ΟΤΕ και της μετοχής του
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2006 του ΟΤΕ απογοήτευσαν την επενδυτική κοινότητα.

Ακόμη κι αν εξαιρέσει κάποιος τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, η εικόνα από τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα δεν ήταν καλή, ενώ τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση της συμμετοχής στον αρμενικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών (Armentel) αποδείχθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου.

Σε μια αποτελεσματική χρηματιστηριακή αγορά, τέτοια αποτελέσματα θα είχαν συμπιέσει τη μετοχή ακόμη κι αν η γενικότερη τάση του Χρηματιστηρίου ήταν έντονα ανοδική όπως χθες.

Όμως, η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ακολουθούσε πλαγιοκαθοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, πήγε κόντρα στη λογική της αποτελεσματικής αγοράς, κερδίζοντας 1,17% χθες για να κλείσει στα 20,74 ευρώ.

Είναι λοιπόν εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι τα αποτελέσματα του Οργανισμού είχαν διαρρεύσει νωρίτερα και οι διάφοροι ”παίκτες” είχαν τοποθετηθεί ανάλογα τις προηγούμενες μέρες, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ανοδικά η μετοχή χθες που τα οικονομικά στοιχεία έγιναν γνωστά.

Είναι ένα συμπέρασμα που δεν είναι καθόλου κολακευτικό αλλά πιθανόν απόλυτα σωστό και θα έπρεπε να προβληματίσει τους ιθύνοντες.

Εκτός απ’ αυτό, τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2006 αναδεικνύουν ακόμη μια φορά τη σταθερή τηλεφωνία σε αχίλλειο πτέρνα του Οργανισμού.

Ο ανταγωνισμός από τους εναλλακτικούς παρόχους έχει ενταθεί και είναι πιο έντονος στις διεθνείς κλήσεις από τη μια πλευρά, ενώ οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιό τους στο σύνολο υποκαθιστώντας τη σταθερή τηλεφωνία από την άλλη πλευρά.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου δεν έχει γίνει ακόμη πολύ αισθητή η μείωση των εσόδων από πάγια λόγω της αδεσμοποίησης του τοπικού βρόχου (LLU).

Είναι προφανές ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη βελτίωση της εμπορικής πολιτικής του.

Αν πάντως τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2006 ήταν απογοητευτικά, η εντύπωση που άφησε η παρουσίαση του business plan του ΟΤΕ μέχρι και το 2009 χθες στο Λονδίνο ήταν σαφώς καλύτερη, κρίνοντας από τα λεγόμενα ορισμένων που την παρακολούθησαν.

Οι υποθέσεις στις οποίες στηρίζεται κρίνονται σε γενικές γραμμές ρεαλιστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο συντηρητικές σε σχέση μ’ αυτές αξιόπιστων αναλυτών της αγοράς.

Υπό αυτή την έννοια, το business plan είναι καθησυχαστικό.

Δεν μπορεί όμως να παραβλέψει κάποιος την εκ νέου διαπίστωση του κ. Βουρλούμη ότι η εκκρεμότητα με τον ξένο στρατηγικό επενδυτή δένει τα χέρια της διοίκησής του σε ορισμένα κρίσιμα θέματα.

Αυτό όμως είναι περισσότερο θέμα κυβέρνησης παρά Βουρλούμη, έστω κι αν εκείνος έχοντας καλύτερη πληροφόρηση από την τελευταία γι’ αυτό το θέμα θα έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v