Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφορά αγοραστών & έκρηξη πακέτων-τζίρου

Το χθεσινό θετικό κλείσιμο της Wall Street και η φρασεολογία της FED, που δημιούργησε την αίσθηση για επικείμενη μείωση επιτοκίων, έδωσαν ”καύσιμο” ανόδου της ψυχολογίας και επιστροφής των αγοραστών στις διεθνείς αγορές για να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους. Τουλάχιστον αξιοσημείωτη άνοδος σε τζίρο και προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο τρία προς ένα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η χθεσινοβραδυνή φρασεολογία της FED, η οποία θεωρήθηκε ως μήνυμα επικείμενης μείωσης επιτοκίων από τις αγορές, δημιούργησε θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και όπως ήταν επόμενο ακολούθησε και η Σοφοκλέους, σε μία συνεδρίαση που σαν κυριότερα χαρακτηριστικά είχε την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, την αύξηση του τζίρου, αλλά και τις τουλάχιστον αξιοσημείωτες προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Το θετικό κλίμα φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει με ανοδικό gap, οι δεικτοβαρείς τίτλοι ανέλαβαν να διαμορφώσουν θετική ψυχολογία, ενώ σταδιακά το ενδιαφέρον εξαπλώθηκε και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι η τελική εικόνα, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο τρία προς ένα και αρκετούς τίτλους να καταγράφουν τουλάχιστον αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, ήταν περίπου αναμενόμενη, ενώ ζητούμενο παραμένει το θετικό κλίμα να επιδείξει διάρκεια ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε επί το θετικότερον την εικόνα, αφού ο FTSE όχι μόνο διέσπασε τη σημαντική αντίσταση των 2.495 μονάδων, αλλά κατόρθωσε να πετύχει κλείσιμο και υψηλότερα αυτών.

Έτσι, αν στις επόμενες δύο συνεδριάσεις ο εν λόγω δείκτης κρατηθεί υψηλότερα από τις 2.495 μονάδες, δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.520-2.530, 2.535-2.545 και 2.570-2.585 μονάδες, όπου οριοθετείται η επόμενη ισχυρή αντίσταση.

Αντίθετα οι στηρίξεις βρίσκονται στις 2.482, 2.475-2.470 και 2.457-2.450 μονάδες (διολίσθηση μέχρι αυτό το επίπεδο δεν πρέπει να προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες).

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών. Μετά από πολλές συνεδριάσεις οι αγοραστές έδειχναν να αποκτούν τον πρώτο λόγο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με ανοδικό gap, κατέγραψε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 4.660 μονάδων, διολίσθησε σταδιακά μέχρι τις 4.645 για να έρθουν οι δημοπρασίες και να κλείσει στις 4.652,63 μονάδες, με κέρδη 1,63%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 546 εκατ. ευρώ υποβοηθούμενος και από τις σημαντικές προσυμφωνημένες συναλλαγές που έφτασαν τα 129,7 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE, παραφωνία μόνο η Intralot που έκλεισε με αξιοσημείωτες απώλειες και η ΔΕΗ, η μετοχή της οποία τερμάτισε τη συνεδρίαση αμετάβλητη.

Στο υπόλοιπο ”καταπράσινο” ταμπλό ξεχώρισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων η Βιοχάλκο, των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι Cosmote, Τιτάνας, Folli-Follie και Πειραιώς, των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική Τεχνοδομική και ΟΠΑΠ, ενώ σχετικό προβληματισμό προκάλεσε ο τίτλος της Εθνικής, που παρά τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη λίγο πριν τις δημοπρασίες βρέθηκε στο χθεσινό κλείσιμο, για να κλείσει τελικά οριακά υψηλότερα.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 192 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 18,42%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, στην πρώτη θέση των κερδισμένων ο Μοχλός, τουλάχιστον σημαντικά κέρδη για Βαρβαρέσο, Λούλη, Lamda Detergent, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αγνώστου διαρκείας (μετά από 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, ”πρώτο τραπέζι πίστα” οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο με τις εντυπώσεις να κερδίζονται από Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ και Σίδμα, συνεχίζει να καταγράφει αυξημένες συναλλαγές η Kleemann, τα θετικά αποτελέσματα έστειλαν υψηλότερα τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η προσδοκία για τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα (ανακοινώνονται αύριο) έφερε αγοραστές στην Audio Visual, πιθανές μετοχικές εξελίξεις αύξησαν τις συναλλαγές στην Ατλάντικ, ενώ τέλος κινητικότητα σημειώθηκε σε SCIENS, Νάκκα, Κορδέλου, Ελληνικά Καλώδια και ΓΕΚ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με το κλείσιμο της Πέμπτης πήρε πίσω αθροιστικά πάνω από το 61,8%% των απωλειών από την πτώση μεταξύ 4.802 και 4245 μονάδων, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Πλέον το πτωτικό σενάριο μπαίνει σε αναθεώρηση καθώς η διατήρηση της βάσης των 4.600 μονάδων αποτελεί σημαντικό βήμα εκκίνησης προς νέα υψηλά για το Γενικό Δείκτη. Η προηγούμενη εκτίμηση μας για πίέση προς τις 4.100 μονάδες μάλλον δεν συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες άμεσης επίτευξης και ως εκ τούτου οι ημέρες αδυναμίας (χαμηλοί τζίροι με ήπιες διακυμάνσεις) θα πρέπει να θεωρούνται ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Διατηρούμε ακόμα επιφυλάξεις ως προς την μονοκόμματη άνοδο χωρίς ενδιάμεση διόρθωση έως την περιοχή των νέων υψηλών καθώς η περίοδος μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να χαρακτηριστεί περισσότερο από αναδιαρθρώσεις με βάση τα αποτελέσματα 12μήνου και μελέτη των επιχειρηματικών πλάνων που ήδη έχουν δημοσιευτεί παρά από ειδήσεις που θα προσθέσουν περιεχόμενο στις αποτιμήσεις, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v