Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ”έξω” και ”μικρομεσαία” η αισιοδοξία

Οι ξένοι βάζουν σε ανοδική σειρά και πάλι τις αγορές, η Ευρώπη έλαβε το χθεσινό μήνυμα της Νέας Υόρκης και στη Σοφοκλέους αναμένεται πως οι ξένοι κυρίαρχοι του ”παιχνιδιού” θα έχουν σήμερα τον πρώτο λόγο. Αρκετοί από αυτούς βέβαια έχουν κάνει έγκαιρα τις προμήθειές τους, αγοράζοντας για παράδειγμα στα μέσα Μαρτίου Εθνική από τα 38,2 ευρώ και στοχεύοντας υψηλότερα. Ενθαρρυντικές ενδείξεις και μηνύματα από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Ερωτηματικό η συμπεριφορά του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βηματισμό από τις ξένες αγορές παίρνει η Σοφοκλέους και λιγότερο από ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις που κυοφορούνται ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

Αυτό είναι περισσότερο σαφές στη συγκριτική προσέγγιση βασικών δεικτών και μετοχών, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών εταιριών κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και χαμηλότερης, έναντι βαρύτερων ”χαρτιών”, την τελευταία περίοδο.

Στα ξένα χρηματιστήρια, με οδηγό τη Νέα Υόρκη, φαίνεται πως επιχειρείται η έξοδος από έναν κατά παράδοση άγονο Μάρτη, με ανοδική αντίδραση τιμών.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, τεχνικά και οικονομικά, δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να θεωρηθεί αυτή η κίνηση ως κάτι περισσότερο από μια ανοδική εκτόνωση.

Μπορεί όμως να φέρει τις αγορές σε σημείο εκκίνησης ενός επόμενου ανοδικού κύκλου, στην περίπτωση που θα υπάρξουν ουσιαστικά οικονομικά νέα, ειδήσεις, αύξηση συναλλαγών και εμφανέστερη στροφή συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών οίκων προς τις μετοχικές αξίες.

Κάτι ανάλογο υποστηρίζει μερίδα αναλυτών πως παρατηρείται και στη Σοφοκλέους, με φόντο τα ”άσχημα” αποτελέσματα του ΟΤΕ που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως παρά τη σημαντική διόρθωση βασικών δεικτών τις προηγούμενες εβδομάδες, η αγορά ”κρατά” την επαφή της με τα υψηλά των 4.800 μονάδων, ενώ σε μετοχές όπως Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank οι ξένοι επανέρχονται με θετικές εκτιμήσεις, τη στιγμή που έπειτα από καιρό αναπτύσσεται και πάλι σεναριολογία για έναν τραπεζικό όμιλο.

Σύμφωνα με την HSBC, η Alpha Bank παραμένει ένας πιθανός στόχος εξαγοράς, με βάση τα όσα καταγράφονται στο σχετικό θέμα.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το στοιχείο της υπεραπόδοσης και ”μόχλευσης” αρκετών μετοχών εταιριών από το ευρύτερο μέρος του… ταμπλό.

Από την ΕΧΑΕ, όπου η Eurobank ενισχύει σταθερά τη συμμετοχή της (δες σχετικό θέμα), τον σχεδιασμό ανάπτυξης του Φουρλή (δες σχετικό θέμα για παρουσίαση της Deutsche Bank), τα νεότερα από τον Τιτάνα, τον χώρο της υγείας και το Υγεία, τις βλέψεις της διοίκησης της Revoil, το νέο πακέτο στον Ρόκα, μέχρι τη χαμηλότερη αποτίμηση όπου πολλές εταιρίες με βάση τα οικονομικά τους μεγέθη χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Από τον Καλπίνη-Σίμο (η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,20 ευρώ), τη Flexopack (αύξηση ενοποιημένων κερδών κατά 57,9%), Mevaco (πειστικά τα οικονομικά μεγέθη 2006), μέχρι τους Χαϊδεμένο (θετικά μεγέθη χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τη λειτουργία της νέας υπεραυτόματης εκτυπωτικής μηχανής), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Σφακιανάκη, Σελόντα, Κούμπα, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΕΒΖ (μπορεί να αναδειχθεί σε ”κρυφό χαρτί” της ΑΤΕ), Kleemann (η αποτίμηση παραμένει ελκυστική στα 110 εκατ. ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (από τις εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο που υστερούν σε απόδοση) και πολλές ακόμα περιπτώσεις, στην αγορά, δηλαδή για όσους ενεργούς ”παίκτες” δεν ασχολούμεθα μόνο με την Εθνική, τον Dow Jones, ή τα Παράγωγα του 20άρη, φαίνεται πως υπάρχουν και πως διαμορφώνονται ευκαιρίες για κάθε διορατικό και υπομονετικό επενδυτή.

Σημείωση: Η περίπτωση του Ρόκα, όπως αυτή προσεγγίστηκε διεξοδικά από τον Χαμαιλέοντα, ενισχύει των λόγων μας το αληθές. Σωστά επισημαίνει ο Χαμαιλέων το πού βρισκόταν ο Ρόκας λίγες εβδομάδες πριν από την πρόταση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, τι οδήγησε τον ιδρυτή της Χρήστο Ρόκα στη συμμαχία με την Iberdrola, πώς αναπτύχθηκε αυτή η συνεργασία στη συνέχεια, πού βρίσκεται πλέον η εταιρία, τόσο όσον αφορά στα οικονομικά της μεγέθη, στην αποτίμησή της, κυρίως όμως στην προοπτική που έχει και υπόσχεται σε όσους επενδυτές διέγνωσαν έγκαιρα μια ”κρυμμένη υπεραξία”.

Είναι θετικό πως περιπτώσεις ανάλογες υπάρχουν και διαμορφώνονται σε αρκετές κατηγορίες εταιριών, από διάφορες δραστηριότητες και από διαφορετικούς τομείς.

Αυτό μας δίνει την ελπίδα πως η αγορά, ή εν πάση περιπτώσει ένα ικανό μέρος της, έχει μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v