Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΟΤΕ ”φτιάχνουν” (;) το κλίμα

Καλά κρατεί το ”παιχνίδι” της αντίδρασης στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ στη Σοφοκλέους συγκεκριμένοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι στηρίζουν ξανά τον τραπεζικό κλάδο, καθώς με τις αγορές τους ωθούν και πάλι υψηλότερα Εθνική, Eurobank και δευτερευόντως Alpha Bank. Σε αυτό το περιβάλλον η συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό θεωρείται πιθανή, την ίδια ώρα που μερίδα ”παικτών” ποντάρει στη διανομή μερίσματος από τον ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών δίνουν οι επιχειρηματικές κινήσεις, οι συγχωνεύσεις και αρκετά macro στοιχεία. Οριακή άνοδο ”έδειχναν” νωρίτερα τα Συμβόλαια του Dax στη Φρανκφούρτη, ενώ στη Σοφοκλέους η εβδομάδα συνεχίζεται από την περιοχή των 4.553 μονάδων και των 2.454 μονάδων για τον FTSE 20.

Το σημαντικότερο, κατά την εκτίμησή μας, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, σχετίζεται με τη θέση που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ξένοι επενδυτικοί οίκοι για τις ελληνικές τράπεζες, μια προτίμηση που αποτυπώνεται εύγλωττα στο... ταμπλό, καθώς η Εθνική διαμορφώνεται στα 40,40 ευρώ, η Eurobank στα 29,46 ευρώ και δευτερευόντως η Alpha Bank στα 22 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν πως βραχυπρόθεσμα στηρίξεις στον FTSE 20 μπορεί να προσφερθούν και μέσω του ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος (εκτιμάται πως θα είναι 0,40-0,50 ευρώ), ενώ την Πέμπτη παρουσιάζεται στο Λονδίνο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ.

Μία ημέρα αργότερα στην αγγλική πρωτεύουσα παρουσιάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της Eurobank, η διοίκηση της οποίας στοχεύει στην αύξηση του αριθμού καταστημάτων της στο εξωτερικό κατά 240, ενώ σήμερα λειτουργούν 760.

Στην εξαγορά του 99,2% της ουκρανικής τράπεζας Marine Transport Bank προχώρησε η Marfin Bank, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα διανείμει στους μετόχους της μέρισμα 2,9 ευρώ ανά μετοχή.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα διαταραχθεί αρνητικά, αυτές οι... δευτερεύουσας σημασίας ειδήσεις και κινήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συντήρηση της ανοδικής φοράς του FTSE 20 προς την περιοχή των 2.500 μονάδων.

Αναλυτές θεωρούν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η ”μόχλευση” επιτυγχάνεται με χαμηλό κόστος και παρά το ότι οι εκτιμήσεις τους διίστανται. Μερίδα αναλυτών προσβλέπει σε συσσώρευση της αγοράς πέριξ των 4.500 μονάδων, ενώ μια άλλη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας επόμενης διόρθωσης.

Σε κάθε περίπτωση η τάση των βασικών δεικτών και μετοχών της αγοράς μας εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το κλίμα που επικρατεί διεθνώς.

Στα επιμέρους και από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς, παρουσιάζουν ενδιαφέρον η Vivartia, καθώς διαψεύδονται φήμες και εκτιμήσεις για εξαγορά της, οι Μινωικές Γραμμές, τα οικονομικά μεγέθη των οποίων παρουσιάζουν αύξηση κατά 22,7% (21,6 εκατ. ευρώ) με σημαντικότατη τη συνεισφορά της θυγατρικής Hellenic Seaways (10,1 εκατ. ευρώ), η ενίσχυση κατά 29% των κερδών της Μηχανικής (25,28 εκατ. ευρώ), οι εξελίξεις από το μέτωπο της Intracom Telecoms, η ανοδική αντίδραση του ΟΛΠ (δες σχετικό θέμα) που μπορεί να φθάσει και πάλι προς την ”κορυφή” αλλά και άλλων επιμέρους περιπτώσεων.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι μετοχές της ΕΛΓΕΚΑ, λόγω των ισχυρών δικτύων διανομής και των εμπορικών σημάτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, της Exalco (κατά 50% αποκλίνει η αποτίμηση από την καθαρή θέση της εισηγμένης), του Καλπίνη-Σίμου (για τον ίδιο λόγο), Σιδενόρ, Motor Oil και Ελληνικής Τεχνοδομικής από μεγάλη - μεσαία αποτίμηση, αλλά και της Μοτοδυναμικής (με Ρ/Ε στο 10 και μερισματική απόδοση κοντά στο 8%), των Κούμπας (με ευρύ κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών), Άττικα Συμμετοχών (συνεχίζεται η ενίσχυση της θέσης του Μίτικα στο μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής), ΕΛΒΕ (παραμένει χαμηλή η αποτίμησή της), αλλά και άλλων εισηγμένων από το ευρύτερο ταμπλό που συγκεντρώνουν ή φαίνεται πως μπορούν να συγκεντρώσουν μερίδιο από την επενδυτική ”πίτα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v