Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένες προσδοκίες

Θετικές είναι οι ενδείξεις από τις ξένες αγορές, θετικό και το πρώτο δείγμα γραφής από τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης του 2006. ”Κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένουν οι τράπεζες, όπου οι αγορές της τελευταίας στιγμής σε Εθνική και Eurobank την Παρασκευή και η παρουσίαση του ομίλου της Eurobank σε θεσμικούς στο Λονδίνο στις 23/3 δημιουργούν προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το... δεξί ξεκινούν χρηματιστηριακά την εβδομάδα οι ξένες αγορές. Σημαντική άνοδος στις αγορές της Άπω Ανατολής, μέχρι και 0,9% υψηλότερα ”δείχνουν” τον Dax τα Συμβόλαια, ενώ από την υψηλότερη βάση των 2.434,5 μονάδων δοκιμάζει τις δυνάμεις της η Σοφοκλέους.

Οδηγούμεθα σε αλλαγή τάσης; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς διίστανται, καθώς η Σοφοκλέους σε μέγιστο βαθμό παραμένει εξαρτημένη από την εικόνα των ξένων αγορών.

Ωστόσο, γεγονός είναι πως στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, τόσο στη μετοχή της Εθνικής όσο και σε αυτήν της Eurobank.

Στην περίπτωση μάλιστα της Εθνικής χρήζει αναφοράς πως οι αγορές πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα 39,84 ευρώ, που αποτελούν και μέγιστη τιμή εβδομάδας. Στη μετοχή της Eurobank πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα 29,40 ευρώ (ΜΤΕ) για να διαμορφωθεί σε κλείσιμο στα 29,14 ευρώ.

Δεδομένης της εικόνας που εμφάνισαν τα Παράγωγα μηνός Μαρτίου, της μετακύλιση προς τον Απρίλιο και της απόκλισης που διαμορφώθηκε στη συνέχεια, μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η τεχνικής μορφής αντίδραση θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ακόμη και χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις από τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

Εκτός εάν η προγραμματισμένη για τις 23 του μήνα παρουσίαση του ομίλου της Eurobank σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο μπορεί να κρύβει κάτι περισσότερο. Ενδεχομένως να μην είναι συμπτωματικό πως οι ξένοι επανακάμπτουν με αναλύσεις τους για τον κλάδο, καθώς UBS και Deutsche Bank υπερθεματίζουν με τιμές-στόχους, ενώ η Lehman ξεκινά κάλυψη του κλάδου.

Από αυτή την άποψη, οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν κυρίως μετά τα μισά της συνεδρίασης της Παρασκευής θα μπορούσαν είτε να αποτελούν μέρος ενός ”παιχνιδιού” προεξόφλησης στην προσδοκία συντήρησης της ανοδικής τάσης, είτε να οφείλονται στην πιθανή πληροφόρηση ή εκτίμηση που θα μπορούσαν να έχουν κάποιοι ισχυροί ξένοι ”παίκτες”.

Εκ πρώτης όψεως, ο τραπεζικός κλάδος δεν φαίνεται να δίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα ειδήσεις. Από την άλλη όμως, η επιμονή των αγοραστών παραπέμπει σε κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει σε δεύτερο χρόνο εξελίξεις στον κλάδο.

Από αυτή την άποψη, μένουμε με την προσδοκία πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αποσαφηνιστεί περισσότερα όσον αφορά στη Eurobank και ενδεχομένως για τον κλάδο.

Με θετική όμως τη φορά για τον FTSE 20 και με βάση το πρώτο δείγμα γραφής που δίνεται από ”τα πεπραγμένα 75 εισηγμένων”, η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς είναι επίσης εφικτή.

Στο άκρως ενδιαφέρον θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, το ”πρώτο δείγμα καταγράφεται θετικόν”, που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από το μέτωπο της ενέργειας (δες σχετικό θέμα και για Ρόκα), τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ (δες σχετικό θέμα), την προγραμματιζόμενη άντληση 100 εκατ. ευρώ με την εισαγωγή της Aegean Airlines (ωφελημένη και η Autohellas), αλλά και από τον όμιλο Μυτιληναίου, εντοπίζονται θετικές ενδείξεις ικανές να φέρουν την αγορά υψηλότερα.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζιδάκης (επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), η αύξηση του κύκλου εργασιών για το ένα τρίτο των εισηγμένων φθάνει το 21,7% και των κερδών κατά 29%.

Η ενδιαφέρουσα αναφορά γίνεται στα προς διανομή μερίσματα, καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και ”βαδίζουν” προς ιστορικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v