Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική αντίδραση χωρίς πειθώ

Ανοδική αντίδραση ισχνού χαρακτήρα με μειωμένο, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, τζίρο, όπου Εθνική, Eurobank, Cosmote και ΟΠΑΠ ανέλαβαν να ωθήσουν το δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος. Περιορισμός των υποτιμήσεων και στην αγορά παραγώγων ενόψει λήξης triple witch με τον πρώτο λόγο να ανήκει πάντα στις διεθνείς αγορές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πρώτη ανοδική αντίδραση καθαρά τεχνικού χαρακτήρα που εξελίχτηκε εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, όμως δεν κατόρθωσε σε καμία στιγμή της συνεδρίασης να άρει την επιφυλακτικότητα και τη νευρικότητα των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου, σαφέστερες ενδείξεις διαθέσεων η Σοφοκλέους θα δώσει πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση και μετά τις 14.00 όταν και θα έχουν λήξει τα ΣΜΕ Μαρτίου επί δεικτών και μετοχών, ενώ πάντα ο πρώτος λόγος ανήκει στο διεθνές κλίμα, όπου macro και επιχειρηματικές κινήσεις (έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2006 των εταιριών) θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν διαθέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι, πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street τα futures έδειχναν κίνηση σε αρνητικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού για το μήνα Φεβρουάριο και κατά συνέπεια τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του πληθωριστικού δείκτη που ενέτεινε τις ανησυχίες στο μέτωπο των επιτοκίων, όμως ήρθε η είδηση από τη Cisco για εξαγορά της WebEx για 3,2 δισ. δολάρια μετρητοίς και άλλαξε το κλίμα επί το θετικότερον.

Τεχνικά, και όσον αφορά τη Σοφοκλέους, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο αμυδρό σήμα τοποθετήσεων όμως για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν πολλές θετικές και περισσότερο πειστικές συνεδριάσεις.

Όσον αφορά τον FTSE, που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.364 και 2.345 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.410-15 και 2.433-37 μονάδες.

Κίνηση που δεν θα εμπεριέχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.475 μονάδων απλά σαν τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να θεωρηθεί.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν άνοδο μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μαζεύοντας σχετικά τις υποτιμήσεις ενόψει της αυριανής λήξεως.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη των ΣΜΕ Μαρτίου, η επόμενη λήξη συμβολαίων επί δεικτών και μετοχών μεταφέρεται τον Ιούνιο (μέχρι τώρα τα συμβόλαια επί δεικτών έληγαν κάθε μήνα) και αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη των εμπλεκομένων καθώς μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει και πολλές αποκοπές μερισμάτων σε θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ξεκινώντας μάλιστα με ανοδικό gap βρέθηκε γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 4.478,31 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα αργά αλλά σταθερά έδειξε να μένει από δυνάμεις, διπλή πρόσκρουση στο χαμηλό των 4.428 και εκ νέου ανοδική κίνηση με κλείσιμο στις 4.449,64 μονάδες με κέρδη 1,07%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφτασε τα 334 εκατ. από τα οποία τα 43,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Cosmote, του 2%η Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Κύπρου, ΤΤ, Βιοχάλκο, Coca Cola, Intralot, ΟΠΑΠ και θετική μεταβολή για Ελλ. Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για τον Τιτάνα και αρνητικό πρόσημο για Folli Follie, Ελλ. Τεχνοδομική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εμπορική, Πειραιώς.

Ανάλογη της επικρατούσας επιφύλαξης η τελική εικόνα, με 162 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και μόλις 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, μία ακόμα συνεδρίαση με κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα για Δέλτα Project και Αλουμίνιο Ελλάδος, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Γρηγόρης, Ιασώ, Ξυλεμπορία, ΑΝΕΚ, Δομική Κρήτης, Δίας Ιχθ., ΕΒΖ, Rainbow, Μυτιληναιος, ΜΕΤΚΑ, Τηλέτυπος και ΕΧΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v