Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φορτσάρουν” Εθνική - Eurobank

Με αιχμή την Εθνική, όπως αναμενόταν άλλωστε, και πολύτιμη τη συνδρομή της Eurobank, βασικοί δείκτες και μετοχές αντιδρούν ανοδικά προς τις 4.460 μονάδες. Ηπιότερη όμως είναι μέχρι στιγμής η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, σε αντίθεση με τη διόρθωση που ήταν σαφώς μεγαλύτερη τις προηγούμενες ημέρες απ’ ό,τι σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διαφοροποιείται βραχυπρόθεσμα η Σοφοκλέους σε σχέση με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τις ημέρες της διόρθωσης το εύρος και η έκταση της υποχώρησης για βασικούς δείκτες και μετοχές του Χ.Α. ήταν εμφανώς μεγαλύτερο απ’ ό,τι σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.

Βλέπουμε όμως πως και σήμερα, που η τεχνικής μορφής αντίδραση φέρνει υψηλότερα τις αγορές, η Σοφοκλέους υπολείπεται έναντι των συγκεκριμένων αγορών.

Συγκεκριμένα, με τον DAX να κερδίζει 2,2%, τον FTSE 1,9% και τον CAC περίπου 1,7%, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. διαμορφωνόταν κατά 1,24% υψηλότερα.

Όλα αυτά γύρω στις 14:00, σε μία συνεδρίαση που εξελίσσεται μάλλον ήπια με τον ASE 20 να κερδίζει 1,3% χάρη στην υπεραπόδοση κυρίως της Εθνικής (3%), της Eurobank περίπου 2% αλλά και ορισμένων τίτλων του ASE 20.

Με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές, ξεχώριζαν Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Cosmote, Κύπρου αλλά και Μυτιληναίος, Χαλκόρ, 3Ε, Vivartia, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, πέραν της διακύμανσης μετοχών των ομίλων Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, το ενδιαφέρον μερίδας παικτών παραμένει επικεντρωμένο στην... κάθετη άνοδο της Vivartia, καθώς η τιμή της μετοχής ενισχύεται και σήμερα μέχρι και 3,3% υψηλότερα προς τα 15,80 ευρώ.

Δεδομένης της θέσης της Morgan Stanley, που προφανώς συγκεντρώνει θέσεις για λογαριασμό τελικού ή τελικών πελατών της, οι αυξημένες και σήμερα συναλλαγές των 3,5 εκατ. ευρώ μόνο ένα ενδεχόμενο ενισχύουν.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν και στις μετοχές της Ελλ. Τεχνοδομικής, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (μετά την κατάθεση της σύμβασης για την Ιόνια Οδό χθες στη Βουλή) και στη μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Από το υπόλοιπο της αγοράς ξεχωρίζουν οι μετοχές της άλλης θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο, Σωληνουργεία Κορίνθου (από την αγορά έχει προεξοφληθεί η ένταξή της στην κατηγορίας της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης), της Σιδενόρ, της Eurodrip αλλά και των ΕΒΖ, Rainbow, Μοτοδυναμική, ΕΤΕΜ, Lavifarm, Τράπεζα Κύπρου, Μυτιληναίος, Profile, ΔΟΛ.

Είναι ενδεικτικό πως στις 14:15 για περισσότερες από 50 μετοχές το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 2%.

Ο Γενικός Δείκτης εκείνη την ώρα διαμορφωνόταν κατά 1,3% υψηλότερα πέριξ των 4.460 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v