Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέχουν οι αγοραστές

Πτωτική συνεδρίαση που δημιούργησε προβληματισμό για ένα σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών τίτλων και οι οποίοι έδειξαν να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα κυρίως λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος και όχι λόγω επιθετικών διαθέσεων από πλευράς πωλητών. Αν και η πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει επισφαλής λόγω επικείμενου triple witching ο πρώτος λόγος μεταφέρεται και πάλι στο διεθνές κλίμα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την εικόνα να επιβαρύνεται σταδιακά μετά τις 12.44, τόσο για το Γενικό Δείκτη όσο και για την αγορά γενικότερα, ενώ η σταδιακή επιβάρυνση του κλίματος και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δημιούργησε ακόμα επιθετικότερες διαθέσεις στην πλευρά των πωλητών.

Και έτσι, ενώ η καταρχήν εικόνα έδειχνε μια συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και ήπιας διολίσθησης, σταδιακά η πτώση πήρε επιταχυνόμενη μορφή καθώς σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους εμφανίστηκαν πωλήσεις ενώ σε άλλους έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς το τελικό κλείσιμο και οι ημερήσιες απώλειες σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνάδουν με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση δικαίωσε τις επιφυλακτικές διαθέσεις που είχαν εντοπιστεί από χτες και βέβαια, παρά τις συνεχιζόμενες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2006, ο πρώτος λόγος μεταφέρεται και πάλι στο διεθνές κλίμα (αν και ουσιαστικά δεν είχε φύγει ποτέ από αυτό).

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς και κυρίως για τις συνεδριάσεις μέχρι την Παρασκευή όπου λήγουν τα ΣΜΕ Μαρτίου επί δεικτών και μετοχών (triple witching) παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες και επισφαλείς όμως οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι που βλέπουν επιστροφή του δείκτη στα πρόσφατα χαμηλά αργά αλλά σταθερά δείχνουν να αυξάνονται.

Τεχνικά, η εικόνα μετά τη σημερινή συνεδρίαση, έδειξε και πάλι να αδυνατίζει με τις επόμενες στηρίξεις για τον FTSE στις 2.403 και 2367 και τις αντιστάσεις στις 2.423 και 2.460 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και τους εκεί εμπλεκόμενους να διατηρούν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η μετοχή της Βιοχάλκο (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), ενώ απλά θετική μεταβολή σημείωσε η μετοχή της Motor Oil.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου και Αγροτική, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola και Ελλ. Τεχνοδομική, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Intralot, Cosmote, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Follie Follie και αρνητικό κλείσιμο για όλες τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως σταδιακά αυξήθηκαν οι πιέσεις που τον ανάγκασαν να υποχωρήσει μέχρι τις 4.466,31 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 4.485,56 μονάδες με απώλειες 1,3%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 366 εκατ., από τα οποία όμως πρέπει να αφαιρεθούν τα 118 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, (κυρίως λόγω του placement της Χαλκόρ στα 5 ευρώ) και έτσι για ακόμα μία συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η πτωτική τάση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα (στα χαμηλά ημέρας ήταν και χειρότερη) μεταξύ ανοδικών (61) – πτωτικών (196) μετοχών ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-12%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Newsphone, FHL Mermeren, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες (σημαντική κινητικότητα μετά το πακέτο των 1,5 εκατ. τεμαχίων στα 1,16 ευρώ), Σφακιανάκης, Κυριακίδης, ΕΒΖ, Μινωικές και Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v