Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθ΄οδόν για τις 4.600 μονάδες...

Τα επίπεδα των 4.600 μονάδων στοχεύει πλέον ο Γενικός Δείκτης μετά την ανοδική αντίδραση τεχνικής φύσεως προς τις 4.557 μονάδες. Ωστόσο, για μια τέτοια κίνηση θα απαιτηθεί ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, σημαντικές ειδήσεις και παρασκήνιο, αλλά και έλλειψη αρνητικών εκπλήξεων από τις διεθνείς αγορές. Στα υπόψιν, ότι την Παρασκευή λήγουν οι σειρές μετοχών και παραγώγων για το Μάρτιο. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Δεν τα πήγε και άσχημα η αγορά αυτή την εβδομάδα. Ακολουθώντας τη δυναμική αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων, βασικοί δείκτες και μετοχές διαμορφώθηκαν συνολικά κατά μέσο όρο 4,12% υψηλότερα, και μάλιστα σε ένα βραχύβιο κύκλο αντίδρασης τεσσάρων συνεδριάσεων, από τα χαμηλά της τρίτης.

Ένας κύκλος τεσσάρων συνεδριάσεων, όπου με χαμηλού κόστους ”μόχλευση”, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε προς τις 4.560 μονάδες με αιχμή την επαναφορά της Εθνικής προς τα 40 ευρώ και της Eurobank στα 29 ευρώ.

Όπως στην αρχή της εβδομάδας, μερίδα αναλυτών θεωρούσε πολύ πιθανή μια τεχνικής μορφής αντίδραση προς την ευρύτερη περιοχή των 4.600 μονάδων, έτσι και τώρα με τον Γενικό Δείκτη στις 4.557 μονάδες ο προσανατολισμός τους δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα.

Ενδεικτική είναι η προσέγγιση της χρηματιστηριακής του ομίλου της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα) που πρακτικά παραπέμπει σε επιβεβαίωση (ή όχι) του χαρακτήρα της ανοδικής κίνησης στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Το αν θα καταστεί εφικτή η υπέρβαση των 4.600 μονάδων, κυρίως όμως αν θα είναι πειστική και θα οδηγεί σε αλλαγή της τάσης, θα το γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Δεδομένου όμως ότι η ”μόχλευση” που έδωσε στον Γενικό Δείκτη αντίδραση περίπου 300 μονάδων, πραγματοποιήθηκε με μέτριες συναλλαγές, που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 300-320 εκατ., δεν αποκλείεται η τεχνική αντίδραση να έχει συνέχεια.

Είναι άλλωστε ενδεικτική η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία διαμορφώθηκε μέχρι και 1,7% υψηλότερα η μετοχή της Εθνικής όταν έγινε γνωστή η ανάλυση της Credit Suisse που έδινε τιμή στόχο στα 47,4 ευρώ και απόδοση μεγαλύτερη αυτής του Γενικού Δείκτη.

Ενδεχομένως με μεγαλύτερη ευκολία ”γύρισε” χτες από το -0,7% η μετοχή της Eurobank φτάνοντας μέχρι και 2% υψηλότερα και πάλι με χαμηλού κόστους ”μόχλευση”.

Ωστόσο, λείπουν οι σημαντικές ειδήσεις, τα νεότερα, το παρασκήνιο και οι φήμες, ενώ το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν παραπέμπει σε μεταβολή της τάσης, από τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, σε κάτι πιο ουσιαστικό.

Επιμέρους η εξέλιξη που θα μπορούσε να συντηρήσει τη μόχλευση σε ένα μέρος της αγοράς αφορά στη δρομολογημένη διάθεση του 15-20% της Χαλκόρ κοντά στην τρέχουσα τιμή μέσω της Morgan Stanley.

Ενδεχόμενο που σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση αγοραστών για παράδειγμα στην Ελλ. Τεχνοδομική, τον Μυτιληναίο, την υπεραντίδραση της Info-Quest ή την άνοδο της φθηνής ακόμη Autohellas και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων θα μπορούσε να συντηρήσει το ενδιαφέρον σε ένα ικανό μέρος του…ταμπλό.

Μ. Γελ.

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Ο Γενικός Δείκτης κάλυψε ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο ανοδικής αντίδρασης από την απότομη πτώση των 550 μονάδων και έφθασε σε μια οριακή ζώνη αντίστασης που η κάλυψη της θα απαιτήσει αυξημένους συναλλακτικούς όγκους.

Συμπερασματικά θα θεωρούσαμε το τρέχον κύμα ως ανοδικό διάλειμμα στην πτωτική τάση την οποία και αναμένουμε να περατωθεί κοντά στις 4.100 μονάδες.

Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές μετοχών και παραγώγων για το μήνα Μάρτιο”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.556.62 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 4,12%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,11%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,41% ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,61%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (6,45%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (5,57%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (4,71%).

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,99%), Κατασκευών και Υλικών (3,94%), του Εμπορίου (3,88%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (3,81%), του Πετρελαίου και Αερίου (3,26%) και των Τραπεζών (3,14%).



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Γιουρομπρόκερς (45,31%), Χαλυβδοφύλλων (28,57%), Τασόγλου (27,59%), Μαξίμ Περτσινίδης (20,51%), Ξυλεμπορία (ΠΑ 19,33%), Ευρωσυμμετοχές (18,92%), Rilken (18,71%), Πετζετάκις (17,43%), Μηχανική (ΠΟ 15,24%) και Plias (15%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΓΕΝΕΡ (-11,76%), Ικτίνος Ελλάς (-8,28%), Αφοί Κορδέλλου (-8,11%), Ιμάκο Μήντια (-7,56%), Folli-Follie (-6,47%), ΕΒΙΚ (-5,39%), Περσεύς (-4,62%), ΒΙΣ (-4,44%), Μύλοι Κεπενού (-4,20%) και Centric Πολυμέσα (-3,80%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v