Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει σε... τάξη η Σοφοκλέους

Αποκαθίσταται σταδιακά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια - τάση που αναπόφευκτα επηρεάζει ανάλογα και τη Σοφοκλέους, με τον μεσαίο χώρο και την υγιή χαμηλότερη αποτίμηση να επανέρχονται στο προσκήνιο. Ενδιαφέρουσα παράμετρος η υπέρβαση των 4.500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με μείωση όμως των συναλλαγών. Αυξημένη συναλλακτικότητα σε μικρομεσαία ”χαρτιά”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδικά κατά 0,54% διαμορφώθηκε ο Dow Jones χθες στη Νέα Υόρκη και οριακές διακυμάνσεις νωρίτερα το πρωί για τα συμβόλαια του Dax στη Φρανκφούρτη. Και στη Σοφοκλέους οι χρηματιστές, αναλυτές και ειδικοί της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, με πιθανές τις κερδοσκοπικές κινήσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της Marfin-Egnatia και με την Εθνική να προβλέπει συνέχιση της αντίδρασης.

Η ουσία, λίγο ως πολύ, αφορά στην επάνοδο του καλούμενου μεσαίου χώρου και της υγιούς χαμηλότερης αποτίμησης στο προσκήνιο, άσχετα αν μεγάλο μέρος από τις κινήσεις των παικτών έχει βραχυχρόνιο ορίζοντα και αποβλέπει κυρίως στην αποκόμιση υπεραξιών.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση και την επάνοδο στο προσκήνιο της αβεβαιότητας, ο βαθμός μεταβλητότητας των αγορών εκτινάχθηκε από το χαμηλό 10% (της τελευταίας διετίας) προς το υψηλό του 18%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό πρακτικά οδηγεί στην εκτίμησή τους πως οι συνεδριάσεις θα χαρακτηρίζονται διεθνώς από ακραίες διακυμάνσεις, μεγάλες μεταβολές και βραχύβιες κινήσεις. Σε αυτή την περίοδο εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι ασύμβατο με τη χρηματιστηριακή λογική, καθώς στην πλειονότητά τους συμφωνούν πως το τελευταίο μίνι κραχ δεν είχε χαρακτηριστικά συστημικής μορφής.

Δεδομένης της διάθεσης αρκετών ισχυρών επενδυτικών σχημάτων να κινηθούν στον μεσαίο - χαμηλότερο χώρο, το πιθανότερο είναι πως το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

Από αυτή την άποψη, χρήζει προσοχής η επιθετική πολιτική που ακολουθείται σε επιχειρηματικό επίπεδο από τη Sprider (και συνολικότερα από τον όμιλο Χατζηιωάννου), η έγκριση της συγχώνευσης εταιριών του ομίλου Λαυρεντιάδη υπό την ομπρέλα της Alapis, η συνεχιζόμενη ”μόχλευση” στη μετοχή της Siens, η προσπάθεια επαναφοράς του Σαράντη, η συμπεριφορά των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (εν όψει και του placement στη Χαλκόρ μέσω της Morgan Stanley), οι αυξημένες συναλλαγές σε Μινωικές, ΓΕΚ-Τέρνα και αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υψηλός βαθμός διείσδυσης της Cosmote στην αλβανική αγορά, καθώς οι πελάτες της AMC υπολογίζονται πλέον στο 1 εκατ., η εκτίμηση της P&K για τις επενέργειες στον ΟΠΑΠ και στην Intralot μετά την απόφαση της Ε.Ε., οι διοικητικές αλλαγές και κινήσεις του Σαράντη σε Ουκρανία - Τουρκία, η θέση του ομίλου Marfin Popular στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου και τα σχέδια για Ρωσία, Ουκρανία και βεβαίως η επιχειρούμενη επαναφορά της Εμπορικής στο προσκήνιο (τόσο επιχειρηματικά όσο και χρηματιστηριακά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v