Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικών μηνυμάτων συνέχεια

Λίγο κάτω χθες η Wall, λίγο πάνω σήμερα το πρωί τα συμβόλαια του Dax και στη Σοφοκλέους οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σε ένα Χ.Α. όπου ξένοι και...”ξένοι” ελέγχουν πλέον το ήμισυ της αποτίμησης των εισηγμένων εταιριών κι έχουν εμφανώς τον πρώτο λόγο και στο τελευταίο βραχυπρόθεσμο ανοδικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο χαμηλότερα διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, λίγο ψηλότερα δείχνουν τα συμβόλαια του Dax στη Φρανκφούρτη. Στη Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να περνά και πάλι πάνω από την περιοχή των 4.400 μονάδων, οι αναλυτές παραμένουν και σήμερα το πρωί συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Η Marfin-Egnatia αναφέρεται στα σημάδια ανάκαμψης βασικών δεικτών-μετοχών, στο ίδιο μήκος κύματος η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά πως θα συνεχιστεί η καλή απόδοση στη Σοφοκλέους, εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν η Proton Securities και λιγότερο η Alpha Finance.

Πρακτικά και ελλείψει σημαντικών ειδήσεων από τον χώρο της πρώτης ταχύτητας του FTSE 20, θεωρούμε ζητούμενη για σήμερα την κατοχύρωση των επιπέδων των 4.400 μονάδων, την επιλεκτική αντίδραση μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης και την ισχυρότερη ”μόχλευση” στον χώρο της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι εμφανές πως ξένοι και... ξένοι έχουν επανέλθει ως αγοραστές και στο Χ.Α., ακολουθώντας τη διεθνή τάση.

Πρόκειται, όμως, κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών για κινήσεις περισσότερο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και ορίζοντα, παρά για επενδυτικής λογικής τοποθετήσεις.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο πανίσχυρος οίκος του Citigroup αποτελεί αυτή τη στιγμή ενδεχομένως τον πλέον αισιόδοξο ”παίκτη” διεθνώς για τις αγορές μετοχών, μαζί με τη UBS, σε αντίθεση με την υπεραπαισιόδοξη Morgan Stanley.

Λογικά οι πρώτοι δύο επενδυτικοί οίκοι μπορούν, εάν το επιθυμούν, να συντηρήσουν αυτή την περίοδο τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις αγορές όπου έχουν παρουσία.

Για τη Σοφοκλέους οι αναλυτές υποστηρίζουν πως μέχρι την ευρύτερη περιοχή των 4.600 μονάδων η αντίδραση έχει κυρίως τεχνικό χαρακτήρα.

Το ενδεχόμενο της συντήρησης της ανοδικής φοράς, πόσο μάλλον μιας διαδρομής προς την εν λόγω περιοχή που αναφέρουν οι αναλυτές, μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Από αυτή την άποψη χρήζουν προσοχής η αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τον Φουρλή στα 19,2 ευρώ (από την προηγούμενη των 18,2) που δίνει η Deutsche Bank, η αναθεώρηση στα 25,20 ευρώ του στόχου για τη Frigoglass (από 21 ευρώ προηγουμένως) που θέτει επίσης η Deutsche Bank, η στόχευση του Citigroup (σε Eurobank, Jumbo, Φουρλή, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil και Eurobank Properties), αλλά και τα επιμέρους.

Από αυτή την κατηγορία, λοιπόν, ξεχωρίζουν τις τελευταίες ημέρες και πάλι οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η Ελληνική Τεχνοδομική (με την Αττικάτ να διαψεύδει φήμες και σενάρια για εξαγορά της), συνολικότερα ο όμιλος Μυτιληναίου με αιχμή όμως τη φερώνυμη μετοχή, η επαναφορά του Ρόκα στα 20,30 ευρώ, αλλά και μετοχές εταιριών όπως ΕΤΕΜ, Exalco, Alco και Αλουμύλ που ξεχωρίζει στη χθεσινή του αναφορά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση της προσφοράς στη μετοχή του Alter (με συγκεκριμένους κωδικούς να συγκεντρώνουν την προσφορά γύρω στα 4 ευρώ), ο Δρομέας (μετά μάλιστα την επέκταση της συνεργασίας με τη θυγατρική της Mercedes), η θετική τις τελευταίες συνεδριάσεις αντίδραση της Mevaco (αποτιμάται στα 29 εκατ. ευρώ, με την καθαρή της θέση να διαμορφώνεται στα 24,82 ευρώ), και ορισμένων ακόμη τίτλων με ενδιαφέρουσα συμπεριφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v