Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με... διεθνή συμπαράσταση

Με τη βοήθεια και των διεθνών αγορών, η Σοφοκλέους έδωσε μια πρώτη ανοδική κίνηση που προς το παρόν τουλάχιστον μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί. Στο 6 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης καταχωρείται η μεταβίβαση του 8,07% της Τράπεζας Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς στην MPB.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική κίνηση για δείκτη και αγορά που, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να χαρακτηριστεί και η οποία είχε τη σημαντική συμπαράσταση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Έτσι, οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι, ή τουλάχιστον η πλειονότητα αυτών, δημιούργησαν θετικό κλίμα και διαθέσεις και έδωσαν την ευκαιρία σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να υπεραποδόσουν, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +1,58% του FTSE έναντι του +2,17% του FTSEM και του +2,34% του FTSES, ενώ το +2,41% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τους πρωταγωνιστές ημέρες, καθώς στο τραπεζικό ταμπλό μόνο ο τίτλος της Εμπορικής έκλεισε στο κόκκινο.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μια πρώτη γεύση αντίδρασης, έστω κι αν δεν έλειψαν νευρικότητα και μεταβλητότητα, όμως χρειάζεται η αμέριστη συμπαράσταση των διεθνών αγορών και αρκετές ακόμα τέτοιου είδους συνεδριάσεις προκειμένου να επανέλθει η θετική ψυχολογία στη Σοφοκλέους.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη σχετική μείωση του όγκου συναλλαγών και τη διατήρηση έστω και μειωμένων των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, ο οποίος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε υψηλότερα του πρώτου στόχου αντίδρασης που ήταν οι 2.390 μονάδες, αλλά τις έχασε στο κλείσιμο, αν ο εν λόγω δείκτης κρατηθεί υψηλότερα από τις 2.368 μονάδες ενδυναμώνει τις προϋποθέσεις για θετική εξέλιξη στην ανοδική κίνηση.

Με επόμενες αντιστάσεις στις 2.407, 2.425 και 2.456-70 μονάδες. Παρά ταύτα, οποιαδήποτε κίνηση που θα εκτονωθεί χαμηλότερα των 2.520 μονάδων σε κλείσιμο, παραμένει τεχνικού χαρακτήρα. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2.368-65, 2.354-46 και 2.338 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά από πολλές συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κατέγραψε διπλή πρόσκρουση στο επίπεδο των 4.420 μονάδων για να υποχωρήσει σχετικά και να κλείσει στις 4.406,55 με κέρδη 1,42%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 955 εκατ. από τα οποία τα 563,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω ενός πακέτου της τράπεζας Κύπρου 42.459.658 τεμαχίων που άλλαξε χέρια στα 11,24 ευρώ και που αντιστοιχεί στο 8,07% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με πωλητή την Πειραιώς και αγοραστή την MPB.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων η τράπεζα Κύπρου, των 4 ποσοστιαίων μονάδων το Ταχ. Ταμιευτήριο, των 3 ποσοστιαίων μονάδων οι Εθνική και Intralot, των 2 ποσοστιαίων μονάδων οι Coca Cola και Ελλ. Τεχνοδομική.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς, Motor Oil και απλά θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Eurobank.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Εμπορική, Cosmote, Folli Follie και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Ελλ. Πετρέλαια και ΔΕΗ.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα, με 243 ανοδικές μετοχές έναντι 40 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 7-17,5%.

Τέλος, από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, από τον τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές της τράπεζας Αττικής (+5,63%), κινητικότητα και τα αξιοσημείωτα κέρδη για τους τίτλους του ομίλου MPB, ενώ από εκεί και χαμηλότερα Rilken (εν μέσω φημών για επικείμενες εξελίξεις), Δρομέας, Επίλεκτος, Μινωικές, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (έδωσε μια πρώτη αντίδραση μετά τη σημαντική πίεση της αποτίμησής του), Αγροτική Ασφαλιστική (εντυπωσιακή αύξηση κερδών και μονοψήφιο P/E), Χαϊδεμένος (ανακοίνωσε διπλασιασμό κερδών) αλλά και ΜΕΤΚΑ, Interfish, Μυτιληναίος και Γενική Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v