Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΡ: Οι νέες αγορές επιβάρυναν τα μεγέθη

Χαμηλότερες του αναμενόμενου ήταν οι πωλήσεις που ανακοίνωσε η Σαράντης για την χρήση του 2006, ενώ τα καθαρά κέρδη ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις ΑΧΕ, που σημειώνουν οτι τα μεγέθη επιβάρυναν οι αδύναμες επιδόσεις της εταιρείας σε Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ουγγαρία.

ΣΑΡ: Οι νέες αγορές επιβάρυναν τα μεγέθη
Χαμηλότερες του αναμενόμενου ήταν οι πωλήσεις που ανακοίνωσε η Σαράντης για την χρήση του 2006, ενώ τα καθαρά κέρδη ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις ΑΧΕ, που σημειώνουν οτι τα μεγέθη επιβάρυναν οι αδύναμες επιδόσεις της εταιρείας σε Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ουγγαρία. Αναλυτικότερα:

Μεικτά χαρακτηρίζει η Alpha Finance τα αποτελέσματα της Σαράντης, καθώς οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες του αναμενόμενου, ενώ η κερδοφορία ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις. Η πτώση στις πωλήσεις θα πρέπει να αποδοθεί στις αδύναμες επιδόσεις στις νέες χώρες (Ουκρανία, Τουρκία), ενώ η σημαντική καθυστέρηση στη Ρωσία επιβάρυνε επίσης τις πωλήσεις του ομίλου.

Μεικτά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και η P&K, καθώς οι λειτουργικές επιδόσεις ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και των προβλέψεων της διοίκησης της εταιρείας, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω κεφαλαιακών κερδών.

Η Marfin-Egnatia αναφέρει πως συνολικά τα αποτελέσματα ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της, ωστόσο περίπου 4-5% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης – πιθανότατα λόγω της χειρότερης από την αναμενόμενη απόδοσης των ξένων αγορών και ειδικότερα της Ρωσίας (όπου οι τιμολογήσεις ξεκίνησαν αργότερα από το αρχικά εκτιμώμενο). Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αν και είναι θετική για τις

μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, πιστεύει ότι οι δραστηριότητες των ξένων αγορών (Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία και Ουγγαρία) θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την κερδοφορία βραχυπρόθεσμα. Σημειώνει ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πιθανότατα θα προβεί σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων της από το 2007 και μετά.

Ο τζίρος της Σαράντης ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων της Eurobank Securities, ενώ η οργανική κερδοφορία ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις, με τα EBITDA να αυξάνονται σε ποσοστό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Η χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση των EBITDA αποδίδεται στις μεγαλύτερες διαφημιστικές δαπάνες για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και στο αυξημένο κόστος για το άνοιγμα στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της Σαράντης ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις, σύμφωνα με την Eurobank Securities, η οποία σημειώνει ότι παραμένει θετική για την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v