Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συσσώρευση το πρώτο βήμα για αντίδραση

Το ενδεχόμενο της συσσώρευσης εκτιμούν για σήμερα ως το πιθανότερο σενάριο αρκετές χρηματιστηριακές. Σαφώς θετικότερο το κλίμα στις ξένες αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε επιμέρους εισηγμένες εταιρίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σαφώς καλύτερες απ’ ό,τι χθες είναι οι ενδείξεις που έρχονται από τα ξένα χρηματιστήρια. Πέραν των όσων συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, θα σταθούμε περισσότερο στη σπουδή κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων να πείσουν τους επενδυτές πως η κρίση αφορά μόνο στα χρηματιστήρια και όχι σε αυτό καθαυτό το σύστημα.

Προσωπικά μάς έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σπουδή και η αμεσότητα των διευκρινίσεων στις οποίες προχώρησε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος όσον αφορά στον χαρακτήρα της χρηματιστηριακής διόρθωσης των τελευταίων ημερών.

Τέτοια σπουδή ομολογουμένως δεν είχαμε συναντήσει στη διάρκεια των προηγούμενων δύο κρίσεων.

Ωστόσο, οι ισχυρές αναταράξεις που κλονίζουν τις αγορές, παρασύροντας σε μια γενναία διόρθωση περίπου 800 μονάδων και τη Σοφοκλέους, φαίνεται ότι θα χρειαστούν ημέρες προκειμένου να οδηγήσουν σε εξομάλυνση, εξισορρόπηση της τάσης για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Αυτό που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί εν δυνάμει στοιχείο διαμόρφωσης τάσης είναι η διαπίστωση αρκετών ξένων αναλυτών πως γύρω από αυτά τα επίπεδα αποτίμησης οι αγορές δικαιολογούν κάτι καλύτερο.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως το κλίμα στις ξένες αγορές θα παραμείνει κρίσιμο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία βασικών δεικτών και μετοχών και στη Σοφοκλέους. Τουλάχιστον σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν αρκετές ελληνικές ΑΧΕ, στην πρωινή αναφορά τους.

Από τον τραπεζικό κλάδο οι όποιες δρομολογημένες εξελίξεις, η αύξηση κεφαλαίου της Marfin, οι χαμηλότερες τιμές της Εθνικής, η συγκριτικά καλύτερη χθες συμπεριφορά της Eurobank, εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση.

Από τις κατασκευές, η ομολογουμένως θεαματική κίνηση της Αττικάτ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις φαίνεται να συντηρεί τη φημολογία για πιθανές εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, χρήζουν αναφοράς η αντίδραση κατά 3,1% χθες της μετοχής της ΔΕΗ, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τα 4,40 μέχρι τα 4,72 ευρώ στη μετοχή των Μινωικών, η αντίδραση της FG Europe προς τα 2,36 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, της Vivartia προς τα 14 ευρώ, αλλά και δευτερευόντως της Αθηνάς (1,46 ευρώ), του Παρνασσού (1,33 ευρώ) και ελάχιστων ακόμη περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v