Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mαθήματα ιστορίας για ”αρκούδες”

Η σημαντική πτώση των χρηματιστηριακών αγορών το τελευταίο διάστημα έχει επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των ”αρκούδων” και έχει κάνει τους ”ταύρους” να αναρωτιούνται πόσα ακόμη χρήματα θα χάσουν. Η ιστορία ίσως έχει την απάντηση.

Mαθήματα ιστορίας για ”αρκούδες”
Την ίδια ώρα που οι αμετανόητοι ”ταύροι” καταγράφουν τις ζημίες τους, ελπίζοντας σε σημαντική άνοδο των μετοχών αργότερα, οι ”αρκούδες” τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση.

Έπειτα από 8 μήνες περίπου, οι ”αρκούδες” έχουν αποκτήσει θέση κάτω από τον ήλιο και ελπίζουν βάσιμα ότι θα βρίσκονται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ελπίδες τους στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ανατίμηση του ιαπωνικού γεν και στη χρεοκοπία αρκετών χρηματοοικονομικών εταιριών που έχουν δώσει στεγαστικά δάνεια σε δανειολήπτες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας στις ΗΠΑ.

Το κοκτέιλ του ισχυρού γεν και της πληγωμένης αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το πανίσχυρο κοκτέιλ που θα έβαζε τέρμα στο χρηματιστηριακό ράλι το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες των ”αρκούδων”.

Η ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων, αν συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μεγαλύτερη αναδίπλωση θέσεων από εκείνους που είχαν δανειστεί γεν για να τοποθετηθούν σε νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια και άλλες κινητές αξίες.

Το γεν αντιπροσωπεύει την όψη της χρηματιστηριακής πτώσης που συνδέεται με τη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας και την προθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.

Από την άλλη πλευρά, οι χρεοκοπίες αμερικανικών χρηματοοικονομικών εταιριών και η απόφαση των πιστωτικών ιδρυμάτων να εφαρμόσουν αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση στεγαστικών δανείων συνδέονται με τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί η ιστορία δείχνει ότι από το 1980 μέχρι σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές μπήκαν σε πτωτική τροχιά, την ίδια περίπου περίοδο που η αμερικανική οικονομία εισήλθε επίσης σε ύφεση.

Αυτό παρατηρήθηκε το 1982, το 1990 και την περίοδο 2000-2002 και η χρηματιστηριακή πτώση ξεπέρασε σε διάρκεια τον έναν χρόνο. Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις η βουτιά ήταν απότομη.

Υπήρξαν όμως περίοδοι, όπως το 1984, το 1987 και το 1998, που η πτώση των μετοχών κράτησε από δύο μήνες και μία εβδομάδα μέχρι 3 μήνες, αλλά ήταν μεγάλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμερικανικές μετοχές έπεσαν 7% και οι γερμανικές 9% τον Μάιο του 1984 αλλά βούλιαξαν το ίδιο, κατά 34%, τον Οκτώβριο του 1987, ενώ έχασαν 17% και 31% αντίστοιχα τον Ιούλιο του 1998.

Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η κατάσταση εξομαλύνθηκε από την πρωτοβουλία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια παρέμβασης για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Πολύ μικρότερη διάρκεια είχαν οι χρηματιστηριακές διορθώσεις που έγιναν από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα, αφού κυμάνθηκαν από 3 μέχρι 6 εβδομάδες.

Με εξαίρεση μάλιστα τον περσινό Μάιο όπου οι μετοχές στις αμερικανικές αγορές υποχώρησαν 8%, στη γερμανική αγορά 14% και στις αναδυόμενες 25%, όλες οι προηγούμενες διορθώσεις χαρακτηρίστηκαν από μονοψήφιο ποσοστό πτώσης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Από τη στιγμή που οι πιθανότητες οικονομικής ύφεσης είναι λίγες θα πρέπει λογικά να αποκλείσουμε τις περιπτώσεις του 1982, του 1990 και του 2000-2002.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός, όπως το κλείσιμο του LCTM και η ρωσική κρίση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, που να προσομοιάζει στη σημερινή κατάσταση.

Η ιστορία δείχνει ότι η σημερινή κατάσταση μοιάζει περισσότερο με τις διορθώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003.

Αν λοιπόν η ιστορία επαναληφθεί, η σημερινή διόρθωση έχει ακόμη διάρκεια ζωής από 2,5 έως 4,5 εβδομάδες περίπου. Με εξαίρεση μάλιστα τον Μάιο του 2006, τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των μετοχών έχουν σχεδόν εξαντληθεί στη Γερμανία.

Αυτό όμως δεν είναι το μήνυμα που οι ”αρκούδες” θα ήθελαν να λάβουν από την ιστορία.

Σ’ αυτό ίσως συμφωνήσουν ορισμένοι ”ταύροι” που βλέπουν τη διόρθωση να κρατά άλλον έναν - ενάμιση μήνα περίπου και τις μετοχές να υποχωρούν επιπλέον 3% με 6%.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v