Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες υποχρεώσεις διαφάνειας για τις εισηγμένες

Σειρά επιπλέον υποχρεώσεων για τις εισηγμένες εταιρίες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια της αγοράς που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας προς διαβούλευση στους φορείς της αγοράς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Εισηγμένων Εταιριών). Δείτε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

Νέες υποχρεώσεις διαφάνειας για τις εισηγμένες
Σειρά επιπλέον υποχρεώσεων για τις εισηγμένες εταιρίες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια της αγοράς που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας προς διαβούλευση στους φορείς της αγοράς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Εισηγμένων Εταιριών).

Πρόκειται για το ν/σ που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία και στο οποίο αναμένεται να συμπεριληφθούν οι διατάξεις για την Αγορά Υψηλού Κινδύνου αλλά και για το νέο επενδυτικό προϊόν, τα ΕΤFs.

Οι υποχρεώσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων κυρίως σε θέματα πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις των διατάξεων του νέου νόμου, αφού αυτά κυμαίνονται από επίπληξη έως επιβολή προστίμου ύψους 1.000.000 ευρώ.

Η προστασία των μετόχων είναι η ουσιαστική ”φροντίδα” του εν λόγω νομοσχεδίου και για τον λόγο αυτό τόσο τα χρονικά περιθώρια για δημοσιοποιήσεις πληροφοριών εκ μέρους των βασικών μετόχων όσο και η συχνότητα αυτών έχουν πολλαπλασιαστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Επιπλέον, προστίθενται νέες υποχρεώσεις για τις εισηγμένες εταιρίες, ενώ οι ευθύνες για αμέλεια βαρύνουν όχι μόνο τους εκδότες αλλά και τα μέλη του Δ.Σ., τους ελεγκτές και τα στελέχη κάθε εταιρίας.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου βρίσκεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v