Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλοδεχούμενη η τεχνική αντίδραση

Στον ρυθμό αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί η Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται υψηλότερα των 4.400 μονάδων. Επουλώνονται σε ικανό βαθμό αρκετές από τις... πληγές που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης εβδομάδας. Υπεραντιδρούν οι τράπεζες, μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά από κοντά ακολουθούν και εισηγμένες που κατά κανόνα προτιμούνται από εγχώριους ”παίκτες”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι 0,9% υψηλότερα διαμορφωνόταν ο DAX στις 14:15. Ο βασικός αυτός δείκτης βρισκόταν σε διαπραγμάτευση αρκετά υψηλότερα της κρίσιμης, κατά την εκτίμηση ξένων αναλυτών, περιοχής των 6.480 μονάδων, συμβάλλοντας έτσι σε άμβλυνση των ανησυχιών μεγάλης μερίδας ”παικτών”.

Το κλίμα αντίδρασης και σταθεροποίησης σε λίγο πιο υψηλές τιμές από αυτές της προηγούμενης Παρασκευής περνά, όπως είναι λογικό και επόμενο, και στη Σοφοκλέους.

Έτσι, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις που συντήρησαν την αγορά μέχρι και 0,8% υψηλότερα, οι βραχυπρόθεσμοι έγιναν πιο επιθετικοί ανεβάζοντας και πάλι τον πήχη υψηλότερα των 4.400 μονάδων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως και αυτή η αντίδραση από τα χαμηλά, όπως και εκείνη του Μαΐου του 2006, επιχειρείται τουλάχιστον στη γέννηση και ανάπτυξή της με σχετικά χαμηλό τζίρο.

Πρακτικά αυτό δίνει τη δυνατότητα, ειδικά στους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες”, να ”επουλώσουν” μέρος της ζημίας που έχουν υποστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο ASE 20 ενισχυόταν κατά 1,8% και κατά 1,9% ο Mid 40, με ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια να κινούνται επιθετικά σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους (για παράδειγμα στην Alpha Bank υψηλότερα των 22 ευρώ, στην Εθνική προς τα 38,32 ευρώ, στη Eurobank προς τα 27,60 ευρώ).

Η εικόνα που διαμορφωνόταν στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης ”έλυνε” τα χέρια αρκετών Ελλήνων ”παικτών”, οι οποίοι έχουν επανακάμψει δριμύτεροι.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέσα από την απόδοση των Lannet, Reds, Χατζηιωάννου αλλά και Dionic, Αγροτική Ασφαλιστική, Rilken, Intracom, Veterin, Info-Quest, Αλλατίνη.

Στις 14:30 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν κατά περίπου 1,4% υψηλότερα στις 4.400 και κάτι μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ, κάτι που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί σε αυτή τη φάση πλεονέκτημα για την επιχειρούμενη ”μόχλευση” και επαναφορά.

Περίπου την ίδια ώρα για 230 μετοχές καταγραφόταν θετική τιμή και για περίπου 35 αρνητική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v