Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Insiders εναντίον buybacks

Συνεχίζονται τα αντικρουόμενα σήματα στις αγορές και ειδικότερα η συμπεριφορά των insiders που έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγμένες εταιρίες που ενεργοποιούν προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Το θέμα είναι ποιος από τους δύο έχει ”δίκιο” και ποιος ”άδικο”.

Aγορές: Insiders εναντίον buybacks
Στη μάχη που γίνεται μεταξύ αγοραστών και πωλητών καθημερινά στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν την άποψή τους με τα λεφτά τους.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν τα στελέχη των εισηγμένων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετοχή τους.

Πρόκειται για την κατηγορία των insiders στην οποία ανήκουν π.χ. οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, τα μέλη του Δ.Σ κ.τ.λ. Όλοι αυτοί υποχρεούνται να δηλώνουν τις αγοραπωλησίες μετοχών που κάνουν ανάλογα φυσικά με τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Ο λόγος των αγορών προς τις πωλήσεις μετοχών στις οποίες προβαίνουν οι insiders παρακολουθείται στενά σε καθημερινή βάση από την κοινότητα των αναλυτών, και όχι μόνο, γιατί θεωρείται αξιόπιστος δείκτης των μελλούμενων στις μετοχές των εταιριών τους και της χρηματιστηριακής αγοράς γενικότερα.

Παρά τις απότομες αυξομειώσεις που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος λόγος αγοραπωλησιών από insiders από μήνα σε μήνα, η τάση παραμένει πτωτική εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό ισχύει κυρίως στην αμερικανική αγορά που θεωρείται η μητέρα όλων των μαχών.

Κοινώς, οι insiders πουλάνε περισσότερες μετοχές των εταιριών τους σε σχέση με αυτές που αγοράζουν εδώ και μήνες. Και όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αυξάνουν τις αγορές σε περιόδους αδυναμίας των μετοχών όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, πολλές από τις εταιρίες στις οποίες προΐστανται κάνουν ακριβώς το αντίθετο, προβαίνοντας σε μαζικές επαναγορές ιδίων μετοχών.

Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων από τις εταιρίες έφθασε στο απόγειό της την προηγούμενη εβδομάδα και έγινε αισθητή ακόμη και στη Σοφοκλέους.

Οι αγορές ιδίων συν οι δημόσιες προτάσεις με ρευστό μείον οι νέες εισαγωγές εταιριών και οι ιδιωτικές τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 28-29 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόμοια επίπεδα είχαν να εμφανιστούν από την περίοδο μετά τη μεγάλη βουτιά του περασμένου Μαΐου. Προφανώς, οι εταιρίες έχουν ρευστά διαθέσιμα και εμπιστοσύνη στην πορεία των οικονομικών τους και το δείχνουν.

Τα αντικρουόμενα σήματα που στέλνουν οι insiders και οι επιχειρήσεις με τις πράξεις τους δικαιολογούν εν μέρει την αυξημένη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα που επικρατεί.

Κάποιος όμως από τους δύο έχει ”δίκιο” και κάποιος έχει ”άδικο” σε αυτή τη συγκυρία. Μόνο που ο νικητής είναι πιθανόν να φανεί αρκετές εβδομάδες αργότερα, όταν η σκόνη θα έχει κατακαθίσει και η τάση των χρηματιστηριακών αγορών θα είναι ευκρινής.

Μέχρι τότε, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα επαναγοράς ιδίων μετοχών από εταιρίες που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα ίσως αποτελούν πιο αξιόπιστο δείκτη προεξόφλησης της μελλοντικής χρηματιστηριακής τάσης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v