Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικότερη διάθεση - τράπεζες στο επίκεντρο

Για δεύτερο κατά σειρά πρωινό οι ενδείξεις από τα ξένα χρηματιστήρια συντηρούν τη θετικότερη διάθεση αρκετών επενδυτών, αναλυτών και ”παικτών”. Αναμφίβολα η συμφωνία του ομίλου Marfin με Πειραιώς, με την πρώτη να αποκτά το μειοψηφικό ποσοστό της δεύτερης στην Κύπρου, προεξοφλείται πως θα έχει πέραν των μεσομακροπρόθεσμων επενεργειών και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις. Οι τράπεζες εκ των πραγμάτων παραμένουν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα νεότερα από το μέτωπο Marfin - Πειραιώς ασφαλώς και έχουν από χθες το μεσημέρι την τιμητική τους. Πέρα από τις διάφορες εκτιμήσεις, τις απόψεις παραγόντων ειδικών και μη της αγοράς, αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση πως ο πόλος Marfin θα συνεχίσει να λειτουργεί και να δρα καταλυτικά στον κλάδο.

Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της αναπόφευκτης συγκέντρωσης δυνάμεων - μιας τάσης που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίδοτο στη διατηρησιμότητα των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους των ελληνικών τραπεζών, σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός και ο μεταξύ τους ”πόλεμος” οδηγεί εκ των πραγμάτων σε χαμηλότερο επιτοκιακό περιθώριο και σε συμπίεση των εσόδων.

Πέραν όμως αυτής της μεσομακροπρόθεσμης επενέργειας, το όλο εγχείρημα πλέον παρουσιάζει ενδιαφέρον από την πλευρά της Marfin όσον αφορά στη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει για τον όμιλο Marfin είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στις τράπεζες.

Οι ενδείξεις από τα ξένα χρηματιστήρια είναι για δεύτερο κατά σειρά πρωινό θετικές. Ικανοποιητικό ”κλείσιμο” χθες στη Νέα Υόρκη, μέχρι και μισή μονάδα υψηλότερα τα συμβόλαια του Dax, εμφανώς καλύτερη η διάθεση αρκετών εγχώριων ”παικτών”, ενεργές αρκετές εντολές αγορών, κυρίως από το Λονδίνο, για Εθνική, Eurobank και ορισμένες εισηγμένες στον FTSE 20.

Ωστόσο, ακόμη και αν βασικοί δείκτες και μετοχές διαμορφωθούν σήμερα αρκετά υψηλότερα, όπως φαίνεται πιθανό, οι αναλυτές θα παραμένουν επιφυλακτικοί. Επιφυλακτικοί ως προς τη διατηρησιμότητα της ανοδικής αντίδρασης, που μέχρι στιγμής έχει χαρακτηριστικά κυρίως τεχνικής αντίδρασης.

Εύλογα το επενδυτικό ενδιαφέρον, και δη το βραχυπρόθεσμο, θα επικεντρωθεί στα επιμέρους.

Η Alpha Finance αναφέρεται σε κορυφαίες επιλογές για ”άμυνα”, η ΕΤΕΜ ανακοινώνει αύξηση 5,75% στα κέρδη ομίλου, η Lamda Development προχωρά σε συνεργασία για τη δημιουργία μεγάλου καταστήματος, η Global AEEX θα διανείμει μέρισμα 0,30 ευρώ, η συμφωνία Μασούτη - Σκλαβενίτη οδηγεί εκ των πραγμάτων σε παράπλευρες επιχειρηματικές κινήσεις, η Info-Quest αυξάνει στα 2 ευρώ το τίμημα για τη Unisystems.

Μεγάλο μέρος όμως του ενδιαφέροντος θα επικεντρωθεί στο βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι” καθώς χθες δόθηκαν ικανοποιητικές ενδείξεις για το περιθώριο ”μόχλευσης” αρκετών μετοχών εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

Καταρχήν η υπεραντίδραση της Rilken προς τα 6,14 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα για τα δεδομένα της μετοχής συναλλαγές (76.930 τεμάχια), παραπέμπει σε συντήρηση της ανοδικής κίνησης, σε τιμές προς τα 6,5 ευρώ.

Ανοδική φορά διαμορφώνεται και για τη μετοχή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (2,16 ευρώ), ενώ η μετοχή των Μινωικών επανήλθε άμεσα υψηλότερα των 5 ευρώ, με αγοραστές τους λίγο ως πολύ γνωστούς επιχειρηματικούς κύκλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση της μετοχής του Δρομέα προς το 1,66 ευρώ (καθώς προχωρά και τυπικά πλέον η συνεργασία με τη θυγατρική της Mercedes), η Αγροτική Ασφαλιστική με υψηλό χθες στα 3,92 ευρώ, η επαναφορά της Μέτκα από τα χθεσινά χαμηλά των 9,88 ευρώ προς τα 10,34 ευρώ, οι υψηλές συναλλαγές στις μετοχές Αλλατίνη (1,42 ευρώ), Καλπίνης-Σίμος (4,60 ευρώ), Sprider (6,42 ευρώ), αλλά και των Reds, SingularLogic, Νηρεύς, Eurodrip, Veterin και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Συνεδρίαση σε περιοχές αρκετά και σχετικά πρόσφατα γνώριμες, και πάλι υψηλότερα των 4.400 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής να προσφέρει χθες διακύμανση ενός ευρώ, της Eurobank 0,52 ευρώ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 1,02 ευρώ.

Συνεδρίαση ανάλογων (ή σχετικά ανάλογων) διακυμάνσεων, υψηλής απόδοσης με καλύτερο συντελεστή επικινδυνότητας ”βλέπουν” για σήμερα αρκετοί ειδικοί της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v