Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα νέα τερτίπια των Hedge Funds

Όλοι συμφωνούν ότι έχουμε μπει σε μια εποχή αυξημένης μεταβλητότητας των αγορών. Σ’ αυτή τη συγκυρία, οι κινήσεις και οι τακτικές των Hedge Funds παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδίως όταν είναι πλήρως… αυτοματοποιημένες και… προγραμματισμένες.

Tα νέα τερτίπια των Hedge Funds
Η σημασία και ο ρόλος των Hedge Funds στις αγορές έχουν ενισχυθεί σημαντικά αυτή τη δεκαετία, καθώς είναι η μοναδική κατηγορία μαζί με τα private equity που έχει μεγάλες εισροές.

Τα Hedge Funds διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των στρατηγικών που υιοθετούν.

Ορισμένα όμως Hedge Funds ξεχωρίζουν για άλλο λόγο. Είναι πιο hi tech σε σύγκριση με τα άλλα. Κοινώς, χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα για την εκτέλεση εντολών και την κατανομή των κεφαλαίων τους.

Αν μάλιστα πιστέψει κανείς στελέχη του χώρου, ο αριθμός των Hedge Funds που μπαίνουν στο ”τριπάκι” αυξάνεται συνεχώς.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή στη σύνθεση των επενδυτών που εμπιστεύονται τα λεφτά τους σ’ αυτή την κατηγορία των επιθετικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια.



Αντίθετα με τους ελληνικούς δογματισμούς, ολοένα και περισσότερα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό βάζουν λεφτά σε Hedge Funds.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το ενεργητικό τους αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις πολλών εξ αυτών δεν είναι εντυπωσιακές.

Σε αντίθεση όμως με τους πλούσιους ιδιώτες και τα οικογενειακά γραφεία (family offices) που ήταν οι πρώτοι πελάτες των Hedge Funds και είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με τους διαχειριστές, οι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο.

Η αυτοματοποίηση των συναλλαγών και το νέο λογισμικό κοστίζουν μεν αρκετά χρήματα σε επενδύσεις, αλλά μειώνουν το συναλλακτικό κόστος και το ρίσκο εκτέλεσης και αυξάνουν τη διαφάνεια, ικανοποιώντας τους νέους επενδυτές των Hedge Funds.

Oι επενδύσεις γίνονται μάλιστα πιο προσιτές όσο αυξάνονται τα υπό διαχείριση κεφάλαια κάθε Hedge Fund, αφού κερδίζει περισσότερα χρήματα από προμήθειες.

Όμως, η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού trading από ολοένα και περισσότερα Hedge Funds μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στις αγορές, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας.

Είναι προφανές ότι όταν εκατοντάδες χιλιάδες εντολές αγοράς και πώλησης κινητών αξιών δίνονται κάθε λεπτό σε παγκόσμια κλίμακα και ένας μεγάλος αριθμός απ’ αυτές προέρχεται από πλήρως αυτοματοποιημένα Hedge Funds το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι τελείως απροσδόκητο υπό κάποιες συνθήκες.

Αν μάλιστα τα συγκεκριμένα Hedge Funds έχουν ”προγραμματιστεί” κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ποντάρουν κυρίως σε άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς (directional trade), όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ευρωπαϊκά long-short Hedge Funds, η κατάσταση μπορεί να φτάσει στα άκρα, προειδοποιούν οι γνωρίζοντες.



Αναμφισβήτητα, η βίαιη διόρθωση των μετοχών το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου του 2006 έβαλε μυαλό σε αρκετούς διαχειριστές Hedge Funds.

Όμως τα μπόνους είναι πολύ γλυκά για να τα αγνοήσει ένας διαχειριστής και ασφαλώς προϋποθέτουν καλές αποδόσεις, και ιδίως να έχει προηγηθεί καταιγίδα, όπως έδειξε το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2006.

Αν μάλιστα αυτή η προκατάληψη συνδυαστεί με ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν προγραμματιστεί να ποντάρουν κυρίως στην άνοδο των αξιών, το κοκτέιλ μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό υπό ορισμένες συνθήκες.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v