Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eμπορική: Οι Γάλλοι και οι άλλοι

Η Εμπορική Τράπεζα καλείται να κερδίσει το στοίχημα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνει να χάνει η Γενική Τράπεζα. H Εμπορική εμφανίζεται να ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική ως προς τη σύνθεση του στελεχιακού δυναμικού της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε Έλληνες. Απομένει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει.

Eμπορική: Οι Γάλλοι και οι άλλοι
Η πρώτη συνέντευξη της νέας διοίκησης της Γενικής Τράπεζας μετά την εξαγορά της από τη γαλλική τράπεζα Societe Generale έδωσε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον της Γενικής στην ελληνική αγορά.

Η κεφαλαιακή ισχύς της Societe Generale, η τεχνογνωσία του ομίλου και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς λιανικής τραπεζικής δικαιολογούσαν την αισιοδοξία.

Έστω κι αν όλοι στην αγορά γνώριζαν ότι το επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού της Γενικής Τράπεζας δεν ήταν το υψηλότερο δυνατό και υπήρχαν έντονα ερωτηματικά για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων της.

Χωρίς αμφιβολία, η νέα διοίκηση της Γενικής προσπάθησε να βάλει την τράπεζα σε κάποια τάξη. Προσπάθησε να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο των δανείων, παίρνοντας μεγάλες προβλέψεις για τα δάνεια υπό καθυστέρηση και προχωρώντας σε γενναίες διαγραφές.

Για να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της θέση και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επέκτασης των καταστημάτων της προχώρησε επίσης σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε η μητρική Societe Generale.

Όμως, η διοίκηση της Γενικής έκανε ένα σοβαρό λάθος που πληρώνει μέχρι σήμερα. Αντί να βγει στην αγορά και να προσπαθήσει να προσελκύσει αξιόλογα στελέχη από άλλες ελληνικές τράπεζες, επέλεξε να βασιστεί σε σημαντικό βαθμό σε Γάλλους και στα στελέχη της Γενικής που κληρονόμησε.

Η επιλογή κάποιων Γάλλων με εμπειρία και προσόντα για τη στελέχωση ορισμένων καίριων θέσεων της Γενικής δεν θα ήταν μεν τόσο καλή επιλογή όσο η επιλογή κάποιων ντόπιων με ανάλογα προσόντα που θα γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά θα ήταν μια καλή επιλογή.

Όμως, η ελληνική αγορά είναι μικρή, η Γενική μια μεσαία τράπεζα και η Societe Generale έχει παρουσία σε πολλές χώρες, μερικές από τις οποίες είναι πιο σημαντικές από την Ελλάδα, οπότε η αποστολή στελεχών υψηλής στάθμης ήταν ευθύς εξαρχής μια δύσκολη υπόθεση.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής και άλλων επιλογών της SocGen στη Γενική μπορεί κανείς να το διαπιστώσει σήμερα διά γυμνού οφθαλμού.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας υπό γαλλική ιδιοκτησία, ο πρόεδρός της κ. Jean Frederic de Leusse και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αντώνης Κροντηράς εξέπεμπαν αισιοδοξία.

Αναφέρθηκαν στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Εμπορική η ένταξή της σ’ έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οίκους του κόσμου.

Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η Εμπορική έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, έρχεται πρώτη σε ποσοστό κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων και εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πωλήσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην ολοκλήρωση της εναρμόνισης του μοντέλου λειτουργίας και διακυβέρνησης της Εμπορικής με βάση το πρότυπο της Credit Agricole.

Για πολλούς στην αγορά, η Credit Agricole έχει κάνει σοβαρά λάθη στη στελέχωση της Εμπορικής, καθώς δεν προσέλκυσε κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες, αν και προσέλαβε κάποια στελέχη που προέρχονται από τον τραπεζικό και άλλους κλάδους για διάφορες θέσεις ευθύνης.

Δεν φαίνεται όμως να έχει υποπέσει στο ίδιο λάθος που έκανε η Societe Generale με τη Γενική. Δεν έφερε ένα κάρο στελέχη της από τη Γαλλία για να στελεχώσει την Εμπορική.

Αυτό φυσικά από μόνο του δεν σημαίνει ότι η νέα διοίκηση της Εμπορικής θα επιτύχει στο έργο της. Χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν. Όμως δείχνει ότι αυτή τουλάχιστον δεν πάτησε την πρώτη μπανανόφλουδα. Απομένει να δούμε αν θα αποφύγει και τις επόμενες.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v