Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Διάλογος” ΤτΕ-ΣΜΕΧΑ για αγορά ομολόγων (upd)

Την απάντηση του Προέδρου του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη προκάλεσε η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαφάνεια στην ελληνική αγορά ομολόγων, σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Μωραϊτάκη.

”Διάλογος” ΤτΕ-ΣΜΕΧΑ για αγορά ομολόγων (upd)
Την απάντηση του Προέδρου του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη προκάλεσε η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαφάνεια στην ελληνική αγορά ομολόγων, σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Μωραϊτάκη.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε διευκρινίσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων αλλά και για την ΗΔΑΤ, απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου του ΣΜΕΧΑ ότι η αγορά των ομολόγων είναι αδιαφανής και ξένη προς τον μέσο επενδυτή αλλά και σε αναφορά του στην ΗΔΑΤ, ισχυριζόμενος ότι το κόστος μεταφοράς των τίτλων από το σύστημα της ΗΔΑΤ στο σύστημα ΑΫΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ του Χρηματιστηρίου δεν είναι μηδενικό με αποτέλεσμα την περιορισμένη ρευστότητα των τίτλων σε αυτό.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η ΗΔΑΤ είναι μια διεθνής, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργανωμένη δευτερογενής αγορά στην οποία διαπραγματεύονται τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου (Ε.Δ.).

Η μεγάλη ρευστότητα της αγοράς, (μέσος ημερήσιος τζίρος 2,5 δισ. ευρώ το 2006 έναντι 0,343 δισ. ευρώ που είναι ο αντίστοιχος ημερήσιος τζίρος για μετοχές στο Σύστημα ΑΫΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε.–ΣΑΤ), όπως και η διασύνδεση των τιμών των τίτλων του Ε.Δ. με τις αντίστοιχες τιμές των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται τη διαμόρφωση πραγματικών τιμών οι οποίες δεν xειραγωγούνται.

Ο τζίρος αυτός κατατάσσει την ΗΔΑΤ στη δεύτερη θέση των ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη (Icap: Improving efficiency in the European government bond market, Dec 2006).

Οι τιμές - ταυτόχρονα για αγορά και πώληση - που εισάγονται στην ΗΔΑΤ δημοσιοποιούνται σε συνεχή χρόνο τόσο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΑΤ όσο και μέσω των διεθνών παροχέων πληροφόρησης (π.χ. Reuters, Bloomberg, Thomson Financial). Με βάση τις τιμές αυτές συντάσσεται το επίσημο ημερήσιο δελτίο τιμών αγοράς της ΗΔΑΤ.

Το δελτίο αυτό, σύμφωνα με το νόμο 2651/3.11.98 Αρθ. 19 παρ.3 χρησιμοποιείται για την αποτίμηση της αξίας των τίτλων του Ε.Δ. που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών φορέων.

Επιπλέον, με τις τιμές αυτές υπολογίζεται η αξία των τίτλων που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για πράξεις της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος για παροχή ρευστότητας σε διεθνή και εγχώρια Πιστωτικά Ιδρύματα.

Το δελτίο αυτό δημοσιοποιείται μέσω των παροχέων πληροφόρησης και αποστέλλεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μέσω fax σε όσους φορείς, χρηματιστηριακές εταιρείες και Ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν να ενημερώνονται για αυτές.

Τέλος, θα ήταν χρήσιμο και οι τιμές αυτές να γνωστοποιούνται από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς στους πελάτες τους σε κάθε συναλλαγή αγοραπωλησίας ή αποτίμηση χαρτοφυλακίου.

Το Κεντρικό Αποθετήριο των ομολόγων του Ε.Δ., που εκδίδονται στην Ελλάδα είναι το ”Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή” (”ΑΫΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ”), λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για αγοραπωλησίες στους ΑΫΛΟΥΣ ΤΙΤΟΥΣ το 2006 ήταν 15,5 δισ. Ευρώ).

Οι ΑΫΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ επιτρέπουν σε άμεσα συμμετέχοντες, όπως Τράπεζες καθώς και το ΣΑΤ, το άνοιγμα λογαριασμών για την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών των πελατών τους.

Η μεταφορά των τίτλων από το λογαριασμό ενός άλλου άμεσα συμμετέχοντος στο λογαριασμό που τηρεί το ΣΑΤ στους ΑΫΛΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ με σκοπό τη διαπραγμάτευσή τους σε αυτό, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και το κόστος είναι μόλις 2,93€ ανά ειδοποίηση.

Στη συνέχεια, το ΣΑΤ δύναται να κάνει το διακανονισμό των συναλλαγών επί τίτλων μεταξύ των πελατών του χωρίς να ενημερώνει τους ΑΫΛΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ για κάθε μεμονωμένη συναλλαγή, παρά μόνο εάν υπάρχει συνολική μεταβολή στο υπόλοιπο του λογαριασμού του.

Εκτός από την ΗΔΑΤ, η διαπραγμάτευση των ομολόγων του Ε.Δ. γίνεται επίσης ελεύθερα, στο ΣΑΤ, στο EuroMTS και στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC) που περιλαμβάνει και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα όπως Brokertec, Bloomberg, Reuters κτλ.

Η απάντηση του ΣΜΕΧΑ

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε τα ακόλουθα:

”Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις μου. Γνωρίζαμε έως τώρα ότι η αγορά ομολόγων ήταν αδιαφανής για τον μέσο επενδυτή, πρόσφατα όμως, με την περίπτωση αγοράς ομολόγου από το ΤΕΑΔΥ, απεδείχθη ότι η αγορά αυτή είναι εξίσου αδιαφανής και για τον επαγγελματία επενδυτή, όπως θεωρητικά είναι ο διαχειριστής ενός Ταμείου.

Δεν αμφισβητούμε όλα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο η δική μας τοποθέτηση αφορούσε στο ερώτημα πώς ένας μέσος (ιδιώτης ή θεσμικός) επενδυτής μπορεί να έχει άμεση συμμετοχή σε συναλλαγή σε ομόλογα, γνωρίζοντας την τιμή της αγοράς που προκύπτει από τη ζήτηση και την προσφορά και άλλων αντιστοίχου επιπέδου και μεγέθους επενδυτών.



Όσον αφορά στο κόστος μετάβασης από το ένα Σύστημα στο άλλο, αυτό δεν είναι 2,93 ευρώ αλλά διπλάσιο.

Ο ΣΜΕΧΑ καλεί τις Διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών να συνεργαστούν μαζί του προκειμένου να δοθεί οριστική λύση τόσο στο πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει η αγορά ομολόγων όσο και στο ζήτημα διαχείρισης από πλευράς Ασφαλιστικών Ταμείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v