Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθάρρυνση από ΟΠΑΠ και Wall

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση να καταγράψει κέρδη 4,12% και να γυρίσει σε θετική ετήσια μεταβολή κατά 3,7%. Παρά ταύτα η επιφυλακτικότητα μέχρι την τελευταία ώρα ήταν έκδηλη για να έρθουν τα macro που ανακοινώθηκαν για τις νέες θέσεις εργασίας και το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ και να δώσουν θετική ώθηση. Από τις μετοχές του FTSE θετικότερος πρωταγωνιστής ο ΟΠΑΠ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας με το Γενικό Δείκτη να ξεκινάει ανοδικά, στη διάρκεια να βρίσκεται με αρνητικό πρόσημο και να έρχονται τα μακροοικονομικά στοιχείων των ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίες και για το εμπορικό έλλειμμα και ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο δείκτης να κλείνει κοντά στο υψηλό ημέρας, δίνοντας σχετικό προβάδισμα στους αγοραστές.

Έτσι μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη έφτασαν το 4,12% και τον γύρισαν σε θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου κατά 3,7%.

Παρά ταύτα και μέχρι τις 15:25 η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, καθώς οι απαισιόδοξοι που βλέπουν ότι κάπου εδώ περατώνεται η όποια ανοδική αντίδραση και ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η αγορά να δει εκ νέου τα πρόσφατα χαμηλά ή επίπεδα πολύ κοντά σε αυτά, έχουν πληθύνει σημαντικά.

Έτσι ζητούμενο παραμένει αν και κατά πόσο η αγορά θα επιβεβαιώσει τους πολλούς, κάτι που παραδοσιακά τουλάχιστον δεν συμβαίνει συχνά. Μάλιστα με δεδομένο ότι την ερχόμενη Παρασκευή υπάρχει triple witch στις περισσότερες διεθνείς αγορές δεν αποκλείεται να υπάρξει γενικότερη προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών.

Από τις μετοχές του FTSE ασφαλώς τα εύσημα για μία ακόμα συνεδρίαση θα απονεμηθούν στον τίτλο του ΟΠΑΠ, όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και ακόμα και στα δύσκολα σημεία της ήταν από τους λίγους δεικτοβαρείς τίτλους που κράτησαν τον Γενικό Δείκτη.

Από εκεί και πέρα το κλείσιμο βρήκε με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Eurobank, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Αγροτική, με αξιοσημείωτα κέρδη Εθνική, Εμπορική και με θετικό πρόσημο Alpha Bank, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca Cola, Intralot και Motor Oil.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Folli-Follie, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Comsote, Τιτάνα και αρνητικό πρόσημο για Πειραιώς (μάζεψε σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών), Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε με διακυμάνσεις αφού ξεκίνησε ανοδικά, βρέθηκε να υποχωρεί προς τις 4.515 μονάδες, εκ νέου ανοδική αντίδραση προς τις 4.540, νέα διολίσθηση προς τις 4.515 και διπλή πρόσκρουσή σε αυτό το επίπεδο, για να έρθει τελικά η τελευταία ώρα και οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 4.556,62 με κέρδη 0,51%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία του ξεπέρασε τα 346 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 43,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελευταία ώρα της συνεδρίασης έγειρε την πλάστιγγα στις μετοχές με θετικό πρόσημο (149) έναντι αυτών με αρνητικό (102), ενώ οκτώ τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 19,35%.

Από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Τασόγλου και Πετζετάκις, με ανοδικές διαθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η Autohellas, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για την Flexopack, συνέχισαν την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα Info-Quest και Ηλεκτρονική Αθηνών, αξιοσημείωτα κέρδη για την Ίλυδα μετά το πακέτο στα 1,14 ευρώ, ενώ ικανοποιητική εικόνα εμφάνισαν οι Μηχανική προνόμιο, Ρόκας, Χαλκόρ, Ιασώ, Attica Group, Rilken, Ελτράκ, Euromedica, Ξυλεμπορία, Audio Visual και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.556.62 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 4,12%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,11%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,41% ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,61%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (6,45%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (5,57%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (4,71%).

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,99%), Κατασκευών και Υλικών (3,94%), του Εμπορίου (3,88%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (3,81%), του Πετρελαίου και Αερίου (3,26%) και των Τραπεζών (3,14%).



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Γιουρομπρόκερς (45,31%), Χαλυβδοφύλλων (28,57%), Τασόγλου (27,59%), Μαξίμ Περτσινίδης (20,51%), Ξυλεμπορία (ΠΑ 19,33%), Ευρωσυμμετοχές (18,92%), Rilken (18,71%), Πετζετάκις (17,43%), Μηχανική (ΠΟ 15,24%) και Plias (15%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΓΕΝΕΡ (-11,76%), Ικτίνος Ελλάς (-8,28%), Αφοί Κορδέλλου (-8,11%), Ιμάκο Μήντια (-7,56%), Folli-Follie (-6,47%), ΕΒΙΚ (-5,39%), Περσεύς (-4,62%), ΒΙΣ (-4,44%), Μύλοι Κεπενού (-4,20%) και Centric Πολυμέσα (-3,80%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v