Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για νέα άνοδο

Συγκρατημένα θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις που έρχονται από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Σοφοκλέους η εβδομάδα ξεκινά από τις 4.557 μονάδες, με τον FTSE 20 να έρχεται με εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 4,2% και τις τράπεζες με 3,2%. Ελκυστικότερες τιμές διαμορφώθηκαν μετά τη διόρθωση για ορισμένους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συντηρείται η διάθεση για ”μόχλευση”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αρχή εβδομάδας με ”μετρημένες” ενδείξεις από το διεθνές περιβάλλον. Μέχρι και 0,4% υψηλότερα έδειχναν νωρίτερα τα Συμβόλαια του Dax, ενώ ανάλογα σταθεροποιητική εικόνα προϊδεάζονταν και για άλλες κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτό το περιβάλλον, κατά την εκτίμησή μας, βοηθά τόσο το ”ρολάρισμα” (ας μας επιτραπεί η έκφραση) θέσεων μεταξύ βασικών μετοχών του FTSE 20 (δες σχετικά Εγερτήριο), αλλά και τη συνέχιση της ”μόχλευσης” σε ένα ικανό μέρος του ευρύτερου... ταμπλό.

Η μετοχή της Εθνικής ξεκινά από τα 39,50 ευρώ, με εβδομαδιαία απόδοση 3,4% και συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 11,2 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή του ΟΤΕ από τα 21,72 ευρώ, ενισχυμένη κατά 8,4% με συναλλαγές 9,8 εκατ. τεμαχίων, και του ΟΠΑΠ από τα 28,58 ευρώ, με κέρδη 5,9% και συναλλαγές 4,4 εκατ. τεμαχίων.

Άλλωστε, ένα μέρος των μετοχών του 20άρη φαίνεται πως μετά την τελευταία διόρθωση διαμορφώθηκε και πάλι σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στα επιμέρους ξεχωρίζει η συμμετοχή με 16,2% της Morgan Stanley στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia (ξεκινά από τα 14,08 ευρώ, απόδοση 0,86% και συναλλαγές 1 εκατ. τεμαχίων), Άττικα Συμμετοχών (ξεκινά από τα 4,7 ευρώ με απόδοση 9,3% και συναλλαγές 3,5 εκατ. τεμαχίων), όπου επανέρχονται πληροφορίες για εξελίξεις στον κλάδο, Intralot (δες σχετικό θέμα για ”Στοίχημα” σε Ν. Αφρική), Autohellas (δες σχετικό θέμα για εισαγωγή Aegean στο Χ.Α.), αλλά με τη μετοχή να έχει αποδώσει 13,4% την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνώντας τα 6 ευρώ με συναλλαγές 421.000 τεμαχίων, Ρόκας (από τα 22,86 ευρώ η Κοινή και 22,02 ευρώ η Προνομιούχος, υψηλά ποσοστά ανόδου 14,2% και 11,2% και αυξημένες συναλλαγές 180.000 και 188.000 τεμαχίων αντίστοιχα), ενώ στην αγορά φημολογείται πως οι Ισπανοί δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στην υποβολή πρότασης δημόσιας προσφοράς, Motor Oil (με τη Marfin-Egnatia να δίνει στόχο στα 23,4 ευρώ και σύσταση ”αγοράς”), τη Χαλκόρ (δες σχετικό θέμα για ιδιωτική τοποθέτηση), άλλες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Από τον μεσαίο - χαμηλότερο χώρο... ξαφνιάζει η κίνηση της Siens να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Τασόγλου καταθέτει αίτηση εξόδου από την επιτήρηση.

Ενδιαφέρον όμως, είτε από τεχνικής είτε από άλλης πλευράς, παρουσιάζουν μετοχές εταιριών όπως Σαράντης, Ελληνικά Καλώδια, Audiovisual (αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης 2006), Σελόντα, Παντεχνική, Sprider, Ηλεκτρονική Αθηνών (με συναλλαγές 233.000 τεμαχίων την προηγούμενη εβδομάδα), Ελγέκα (με 380.000 τεμάχια), Αθηνά (με 1,7 εκατ. τεμάχια) και αρκετών ακόμα από την κατηγορία μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v