Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεν και μετοχές πηγαίνουν χέρι-χέρι

H ανατίμηση του γεν συνδέθηκε με τις πρόσφατες αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές και η εν συνεχεία διολίσθηση του ιαπωνικού νομίσματος με την άνοδό τους. Το συμπέρασμα είναι προφανές, όμως δεν είναι πάντοτε αυτό που φαίνεται.

Γεν και μετοχές πηγαίνουν  χέρι-χέρι
Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών τις τελευταίες μέρες έκανε πολλούς να ξεχάσουν την απότομη βουτιά των μετοχών που είχε προηγηθεί και να διαγράψουν τη λέξη ”διόρθωση” από το καθημερινό τους λεξιλόγιο.

Τα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιριών, όπως η γερμανική Ε.ΟN και η γαλλική Suez, πρόσφεραν μια καλή αφορμή για ανάκαμψη μετά την απότομη πτώση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων καθορίζουν στο τέλος της ημέρας την πορεία των μετοχών.

Στην Ελλάδα, η συνέχιση του σίριαλ ”αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για τον ΟΤΕ” που πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Μαρτίου συνέβαλε τα μέγιστα.

Ήταν άλλη μια απόδειξη ότι τα σίριαλ που περιλαμβάνουν Μ&Α ντιλ καλλιεργούν προσδοκίες και διατηρούν τις μετοχές των εταιριών-στόχων σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, για αρκετά από τα ξένα funds που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και στη Σοφοκλέους καθημερινώς, υπήρχε άλλος λόγος.

Η διολίσθηση του γεν που έδειξε την αναδίπλωση των περίφημων carry trades, δηλαδή του δανεισμού στο ιαπωνικό νόμισμα που έχει χαμηλότερο επιτόκιο για τοποθετήσεις σε νομίσματα με υψηλότερο νόμισμα, από hedge funds, private equity, τράπεζες και άλλους.

Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι το ιαπωνικό νόμισμα αποτελεί μια πηγή παραγωγής φθηνής ρευστότητας για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και τις μετοχές.

Από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη πηγή ρευστότητας δεν κινδυνεύει, οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν προς το καλύτερο και οι ίδιοι αισθάνονται πιο σίγουροι για τις θέσεις που παίρνουν και τα στοιχήματα που βάζουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δείχνει ότι οι θέσεις carry trade στο γεν υπολείπονται αρκετά, πάνω από 40%, από το υψηλότερο επίπεδο.

Η ιστορία επίσης δείχνει ότι το γεν ήταν πολύ αδύνατο 3 μήνες πριν από τις δυο τελευταίες περιπτώσεις που ανατιμήθηκε αρκετά, κάτι που δεν συνέβη στο πρόσφατο επεισόδιο.

Το γεν είχε διολισθήσει 10% τρεις μήνες πριν από τη σημαντική ανατίμηση του 1998 και 12% πριν από την αντίστοιχη του 2002. Στην τωρινή φάση, το ιαπωνικό νόμισμα είχε διολισθήσει μόλις 3% τους 3 προηγούμενους μήνες.

Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εκείνος που προκύπτει αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό του πληθωρισμού οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων και των τροφών, και ο αποπληθωριστής ΑΕΠ παραμένουν αρνητικοί.

Είναι ένας σοβαρός λόγος που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκιά της τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σε όσους ανησυχούν για τυχόν επαναπατρισμό σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό για την καταγραφή υπεραξιών επί τη ευκαιρία του ιαπωνικού δημοσιονομικού έτους που λήγει στα τέλη Μαρτίου, οι καθησυχάζοντες αντιτείνουν ότι τα ιαπωνικά νοικοκυριά έχουν μόλις το 2,5% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού τους στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η ιστορία δεν δείχνει να υπάρχει κάποια σταθερή θετική συσχέτιση μεταξύ της ανατίμησης του γεν από την αναδίπλωση θέσεων carry trades και της πτώσης των μετοχών, αφού σημαντικό ρόλο παίζουν οι οικονομικές συνθήκες που προκάλεσαν το κλείσιμο των θέσεων.

Κοντολογίς, η μαζική αναδίπλωση θέσεων carry trades που οδήγησε στην πρόσφατη ανατίμηση του γεν δεν θεωρείται πιθανή και αυτό ίσως αντανακλά η συμπεριφορά αρκετών funds τις προηγούμενες μέρες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το γεν δεν θα μπορούσε να ανατιμηθεί συνοδεία αναδίπλωσης θέσεων και οι μετοχές να βουτήξουν αν οι οικονομικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές.

Το παράδειγμα του 2002 με την απότομη προσγείωση των προσδοκιών για τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας (ο δείκτης ISM έπεσε στο 50 από 64) μιλάει από μόνο του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v