Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Στέρεψε” η τεχνική αντίδραση

Την ολοκλήρωση μιας, καθαρά τεχνικής μορφής, αντίδρασης ”βλέπουν” από χθες ορισμένοι διορατικοί ”παίκτες” της Σοφοκλέους. Το σημερινό γύρισμα του Γενικού Δείκτη, οριακά χαμηλότερα και των 4.500 μονάδων, φαίνεται να τους επιβεβαιώνει, προς στιγμήν. Χωρίς ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον, η πλειονότητα των ”βαριών χαρτιών” γυρίζει αρνητική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ολοκλήρωση της καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης, μετά τη γενναία διόρθωση των 600 μονάδων ή κάτι άλλο; Μέχρι στιγμής η εκτίμηση διορατικών παραγόντων της αγοράς συγκλίνει στο πρώτο ενδεχόμενο.

Πρόκειται κυρίως για παράγοντες της αγοράς οι οποίοι από χθες κιόλας εκτιμούσαν ότι η καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση από τα χαμηλά των 4.250 βαίνει ολοκληρούμενη προς το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό των 4.580 μονάδων.

Σήμερα, κατά την εκτίμησή τους διαπιστώνεται ότι σε μια αγορά όπου εμφανώς δεν υπάρχει σημαντικός τζίρος (δηλαδή ουσιαστικές αγορές-εντολές από εκτός Ελλάδος ”παίκτες”) η αδυναμία συντήρησης της ανοδικής φοράς μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εκ νέου διόρθωση.

Πράγματι, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται σταδιακά μετά τις 13:30 χαμηλότερα των 4.500 μονάδων καθώς οι αρχικά προσεκτικότεροι πωλητές στη μετοχή της Eurobank επεκτάθηκαν στη Alpha Bank αλλά και σε Εθνική και Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Alpha Bank, από τη μέγιστη τιμή των 22,48 ευρώ, οι αγοραστές τραβήχτηκαν σταδιακά μέχρι και 1,5% χαμηλότερα, βάζοντας δηλαδή εντολές προς τα 21,86 ευρώ. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη μετοχή της Αγροτικής, που από τα 4,06 ευρώ υποχώρησε σταδιακά προς τα 3,96 ευρώ.

Ωστόσο, και σε αυτή τη φάση της αγοράς οι συναλλαγές παρέμεναν μέτριες καθώς είναι ενδεικτικό πως σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίο και ΟΤΕ είχαν διακινηθεί μετοχές αξίας 49 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 130 εκατ. ευρώ.

Εύλογα η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές εμφανιζόταν επιβαρημένη καθώς ξεπερνούσε πλέον το 1 προς 4, ενώ σταδιακά μετά τις 14:00 ”άνοιγαν” χαμηλότερα αρκετές μετοχές εταιριών από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που αρχικά είχαν μεγαλύτερη θετική απόδοση.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς εμφανίζει συγκριτικά καλύτερη εικόνα απ’ ό,τι ένα μεγάλο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές εταιριών όπως Σφακιανάκης, Ελφίκο, Newsphone, Blue Star, Profile, Σαράντης, Φουρλής αλλά και Blue Star, Μινωικές κινούνται ανοδικά.

Στις 14:05 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα των 4.500 μονάδων με απώλειες περίπου 1 ποσοστιαίας μονάδας, με τον ASE 20 να υποχωρεί κατά 1,1% έναντι διόρθωσης 0,7% του Mid 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v