Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οι Βρυξέλλες ανάβουν φωτιές!

Αντιμέτωπη και με τον χρόνο βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τη διαχείριση των δικτύων φέρνει στο προσκήνιο τον χαμένο χρόνο με το επιτόπιο τροχαδάκι και τις αλλαγές διοικήσεων.

ΔΕΗ: Οι Βρυξέλλες  ανάβουν φωτιές!
Τα νέα από τις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ δεν ήταν τα καλύτερα το προηγούμενο σαββατοκύριακο, αν και θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso δεν μπόρεσε να πετύχει τον αρχικό του στόχο για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αντιδράσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν επέτρεψαν να περάσει το αρχικό του σχέδιο που προέβλεπε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής των πρώην εθνικών μονοπωλίων.

Ο Barroso και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέτυχαν όμως κάτι άλλο.

Να λάβουν το ”πράσινο φως” από τους ηγέτες της Ε.Ε. για να προωθήσουν ένα άλλο σχέδιο που προβλέπει ότι οι εθνικοί πρωταθλητές θα έχουν μεν την ιδιοκτησία των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά όχι τη διαχείριση των δικτύων που θα περάσει στα χέρια ανεξάρτητων ιδιωτικών εταιριών.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ενθαρρυνθεί η είσοδος νέων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, αφού θεωρεί ότι τα πρώην εθνικά μονοπώλια χρησιμοποιούν σήμερα τα δίκτυα διανομής για να την αποτρέψουν.

Mε δεδομένο ότι ο Barroso διακηρύσσει ότι θα κινηθεί αποφασιστικά για την εφαρμογή των νέων μέτρων από το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, τα ήδη περιορισμένα χρονικά περιθώρια για τη ΔΕΗ στενεύουν περισσότερο.

Οι Βρυξέλλες δεν αστειεύονται και ούτε φυσικά θα περιμένουν την κυρίαρχη εταιρία ηλεκτροπαραγωγής και διανομής της Ελλάδας, η οποία είναι μία από τις 16 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιμέτωπη με το φάσμα των ζημιών και τον σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό, η ΔΕΗ δεν μπορεί ουσιαστικά ούτε να προχωρήσει στη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της, ούτε να αποτρέψει τις προσλήψεις που επιτάσσει η λογική του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος σε προεκλογική περίοδο.

Δεν μπορεί να ελπίζει όμως ούτε σε μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων ρεύματος που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση, καθώς δεν συνδέονται με τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της επιχείρησης, π.χ. τα καύσιμα, αλλά με το πολιτικό κλίμα.

Το γεγονός ότι τα χαμηλά τιμολόγια λιανικής δεν προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις αντιμετωπίστηκε μέσω της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού όπου οι τιμές είναι υψηλότερες από της λιανικής, με τη ΔΕΗ να πληρώνει τον λογαριασμό αφού αγοράζει από τη χονδρική ακριβότερα και πουλά στη λιανική φθηνότερα.

Αν και γνώριζαν όμως πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο, οι διοικήσεις της ΔΕΗ δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές τα προηγούμενα χρόνια. Άφησαν τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος.

Τώρα πλέον, οι συνθήκες για την κυρίαρχη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας δεν είναι ιδανικές. Αν μάλιστα έρθει καμιά τορπίλη από τις Βρυξέλλες, το πλοίο της ΔΕΗ μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά πριν ο νέος καπετάνιος του προλάβει να το οδηγήσει σε ασφαλές λιμάνι.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v