Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση με έμφαση στα επιμέρους

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι μάλλον ουδέτερο. Ειδήσεις σημαντικές και ικανές να μεταβάλουν ουσιαστικά την τάση της αγοράς δεν φαίνεται να υπάρχουν, προς ώρας, στη Σοφοκλέους. Eύλογα μερίδα αναλυτών αναμένει συντήρηση της συσσώρευσης και επικεντρώνει το όποιο ενδιαφέρον σε μετοχές επιμέρους εταιριών και επιλεγμένων εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συσσώρευσης συνέχεια με κινήσεις στα επιμέρους περιμένουν και για σήμερα αρκετοί αναλυτές και ειδικοί της αγοράς.

Το περιβάλλον στα ξένα χρηματιστήρια είναι μάλλον ουδέτερο, ενώ από το εσωτερικό μέτωπο οι ειδήσεις λίγο ως πολύ γνωστές και οι φήμες, τα σενάρια περιορισμένα και πρακτικά αδύναμα να προσφέρουν μια ουσιαστικότερη κίνηση στην αγορά.

Τουλάχιστον όσον αφορά σε μια αντίδραση που θα ξεφεύγει από το όριο μιας τεχνικής μορφής κίνηση και θα μπορεί να ξαναβάλει την αγορά στο παιχνίδι μιας ουσιαστικότερης ανόδου.

Η αγορά στη διάρκεια της βίαιης διόρθωσης έχασε περί τις 600 μονάδες, ενώ στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε κέρδισε περί τις 300.

Κατά συνέπεια, ελλείψει ειδήσεων, ουσιαστικών καταλυτών που θα αποσαφήνιζαν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση την τάση, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς συνεχίζει να επικεντρώνεται στα επιμέρους.

Αυτό φαίνεται και από τον τζίρο των τελευταίων ημερών, που διαμορφώνεται σε μάλλον μέτριο επίπεδο.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε μετοχές εταιριών όπου συντρέχουν επιχειρηματικοί είτε άλλοι λιγότερο ή περισσότερο ουσιαστικοί λόγοι, ”ποντάρεται” ρευστότητα.

Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον θα παρουσιάζουν οι κλάδοι των κατασκευών, της ακτοπλοΐας, του εμπορίου, όπου σε περιφερειακό επίπεδο κυοφορούνται εξελίξεις και συνεργασίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έπειτα από καιρό ”κάλυψη” του Ηρακλή από χρηματιστηριακή, καθώς επανέρχονται φήμες για τα λίγο ως πολύ γνωστά σενάρια.

Ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει και η κίνηση της Vivartia, κυρίως λόγω της θέσης της Morgan Stanley (ιδίως για τον τελικό πελάτη που πιθανόν να κατέχει το ποσοστό), η αντίδραση της ΕΛΓΕΚΑ προς το 1,44 ευρώ (η εταιρία ”χτυπά” μια καλή διανομή), αλλά και ΔΙΕΚΑΤ, Lamda Development, Kego, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Είδηση φαίνεται πως υπάρχει και στον ΟΛΠ, καθώς προχωρά μια παράλληλη προς τις διοικήσεις των λιμένων επιτροπή, που θα διαχειριστεί τα της μετοχοποίησης.

Όποτε βέβαια έρθει αυτή.

Ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, παρουσιάζεται η τεχνική αντίδραση της Αγροτικής, που πιάνει και πάλι τα 4 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ενώ Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ ευνοούνται από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Τα ΕΛΠΕ με αυξημένες συναλλαγές ”πιάνουν” τα 10,60 ευρώ, μετά τις εξελίξεις στη σερβική αγορά, ενώ Folli Follie (λόγω αποτελεσμάτων) και Frigoglass (κυρίως λόγω της προοπτικής ανάπτυξης και στην ινδική αγορά) συγκεντρώνουν μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σταθερά στο επίκεντρο του μεσαίου χώρου παραμένουν μετοχές εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας, με τη Σελόντα χθες να φτάνει τα 3,26 ευρώ, ενώ για τον Ρόκα υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής κίνησης από την πλευρά των Ισπανών της Ιbedrola.

Στα επιμέρους, λοιπόν, και με τον Γ.Δ. να φαίνεται πως μπορεί να συνεχίσει τη διακύμανσή του, σε ένα εύρος μεταξύ 4.500-4.580 εκτιμάται πως θα κινηθεί και η σημερινή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v