Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόλυτη επιφυλακτικότητα

Επιφυλακτικά τόσο από πλευράς όγκου συναλλαγών όσο και από πλευράς ημερήσιων κερδών ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, με τη Σοφοκλέους να λειτουργεί... παράλληλα με την Wall Street μετά τις 15:30. Παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη σε λίγους δεικτοβαρείς τίτλους ο ΓΔ δεν απέφυγε τελικά το αρνητικό κλείσιμο, ενώ στο ένα προς ενάμισι διαμορφώθηκε η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση απόλυτης επιφύλαξης με κυριότερο χαρακτηριστικό την περαιτέρω μείωση της μικτής και καθαρής αξίας συναλλαγών αλλά και την παράλληλη λειτουργία της Σοφοκλέους με τη Wall Street μετά τις 15:30 (λόγω της εφαρμογής του θερινού ωραρίου στις ΗΠΑ) ήταν η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που στο τέλος αναμένεται και η λήξη των ΣΜΕ Μαρτίου επί δεικτών και μετοχών αν και από την αρχή αρκετοί από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους έδειξαν διαθέσεις αν μη τι άλλο να βάλουν πλάτη στο Γενικό Δείκτη.

Όμως από εκεί και χαμηλότερα η επιφυλακτικότητα φάνηκε να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο ένα προς ενάμισι, όσο και από τους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές που κατόρθωσαν να καταγράψουν κάποια αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Τεχνικά η εικόνα έδωσε σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις ενώ για τον FTSE παραμένει η αντίσταση στις 2.464-2.475 μονάδες (αν και την διέσπασε οριακά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης), με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.485 και 2.495 μονάδες. Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.437 και 2.420-2.413 μονάδες.

Διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των περισσότερων επαγγελματικών του χώρου που εκτιμούν ότι σαφέστερες ενδείξεις διαθέσεων η Σοφοκλέους θα δώσει στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, με άλλους να υποστηρίζουν σαν πιθανότερο σενάριο την διολίσθηση του δείκτη προς τα πρόσφατα χαμηλά (αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα) και άλλους να προβλέπουν παρατεταμένη συσσώρευση αλλά και σχετική δυσκολία κίνησης υψηλότερα των 4.600 και σε ακρότητα των 4.655 μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE η εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί μικτή, καθώς κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν Αγροτική, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli-Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Intralot, ΟΠΑΠ και θετικό πρόσημο για τον τίτλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Coca Cola (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), Τιτάνα, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, ΟΤΕ και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά αξιοσημείωτο εύρος (υψηλό ημέρας 4.584,83, χαμηλό 4.534,33) άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και έκλεισε στις 4.544,74 μονάδες με απώλειες 0,26%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία ξεπέρασε τα 325 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 30,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους ουσιαστικά να ακολουθούν την υποκείμενη φροντίζοντας να διατηρήσουν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς τα πρώτα 90 λεπτά συνεδρίασης στη Wall Street δεν τους βοήθησαν να διαμορφώσουν άποψη έστω και για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ασορτί της επιφυλακτικής διάθεσης και η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 146 πτωτικών και μόλις πέντε τίτλους να ξεπερνούν σε ημερήσια κέρδη το 5%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Kego, ΔΙΕΚΑΤ, Βαλκάν, Βογιατζόγλου, Γιουρομπρόκερς, Ελγέκα, Σφακιανάκης, Σιδενόρ, ΚΑΕ, Ηρακλής, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Vivartia, Πλαστικά Κρήτης, Lamda Development, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v