Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Στα 13,2 ευρώ ”ανεβάζει” η Εθνική ΑΧΕ

Στα 13,2 ευρώ, από 10 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου η Εθνική ΑΧΕ, δίνοντας σύσταση ”buy”, από ”under review” προηγουμένως. Αναφορικά με το θέμα της ΜΡΒ, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η Marfin θα αναζητούσε συμφωνία συγχώνευσης με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ελκυστικό franchise που έχει στην Ελλάδα η κυπριακή τράπεζα.

Κύπρου: Στα 13,2 ευρώ ”ανεβάζει” η Εθνική ΑΧΕ
Στα 13,2 ευρώ, από 10 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου η Εθνική Χρηματιστηριακή, με έκθεσή της στις 9/3, δίνοντας σύσταση ”buy”, από ”under review” προηγουμένως.

Σύμφωνα με την Εθνική, η αναθεώρηση αυτή υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 18% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής. Με τη νέα τιμή-στόχο η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα διαπραγματευόταν 14,5 φορές τα εκτιμώμενα για το 2008 κέρδη ανά μετοχή και 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2009.

Η αναθεώρηση της τιμής-στόχου και της σύστασης, αναφέρει η χρηματιστηριακή, βασίζεται στις προοπτικές της αυτόνομης ανάπτυξης της Τράπεζας Κύπρου. Η τράπεζα παρουσίασε το τριετές επιχειρησιακό της σχέδιο τον προηγούμενο μήνα, βάζοντας ως στόχο την επίτευξη κερδοφορίας ύψους 240 εκατ. κυπριακών λιρών το 2007 και μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας της κατά 25% για την περίοδο 2006 - 2009.

Η Εθνική ΑΧΕ χαρακτηρίζει φιλόδοξους αλλά όχι και μη επιτεύξιμους τους στόχους που ανακοινώθηκαν, αφού η δυναμική του κλάδου είναι ευνοϊκή και η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει ”θετικό ιστορικό” όσον αφορά στους στόχους της.

Η Εθνική ΑΧΕ προχωρά παράλληλα σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις χρήσεις 2007 και 2008 κατά 3%. Προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών του ομίλου κατά 24% την περίοδο 2006 - 2009 (έναντι 25% που εκτιμά η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου), μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων κατά 16%, των καταθέσεων κατά 11%, των συνολικών εσόδων κατά 14% και των συνολικών δαπανών κατά 7%.

Οι εξελίξεις με την ΜΡΒ

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι πρόσφατες εξελίξεις στην απόκτηση του ποσοστού 8% περίπου που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς από τη Marfin Popular Bank καθορίζουν νέους όρους στη δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η Marfin Popular είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών στο μέλλον φαίνεται πιθανή. Η ΜΡΒ δήλωσε ότι προς το παρόν το ποσοστό που απέκτησε στην Κύπρου προστατεύει τα συμφέροντά της στην κυπριακή αγορά, ενώ δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου στο κοντινό μέλλον.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά πως η ΜΡΒ θα αναζητούσε συμφωνία συγχώνευσης με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ελκυστικό franchise που έχει στην Ελλάδα η κυπριακή τράπεζα. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου κατέχει μερίδιο 4% στην ελληνική αγορά και στόχος της είναι η περαιτέρω αύξηση του δικτύου της, ώστε μέχρι το 2009 να διαθέτει 190 καταστήματα, από 120 σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v