Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Οι οφειλές των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων προς τον ΟΤΕ, το ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης στον διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΠΑΠ, οι αποφάσεις της ΕΧΑΕ για τις χρεώσεις χρηματιστηριακών και επενδυτών, οι εξελίξεις στο μέτωπο ΜΡΒ - Κύπρου και τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Οι οφειλές των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων προς τον ΟΤΕ, το ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης στον διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΠΑΠ, οι αποφάσεις της ΕΧΑΕ για τις χρεώσεις χρηματιστηριακών και επενδυτών, οι εξελίξεις στο μέτωπο ΜΡΒ - Κύπρου και τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Αγροτική Τράπεζα: Κατά 33,5% αυξημένα ήταν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ATEbank το 2006, ενώ σε επίπεδο τράπεζας η ενίσχυση της κερδοφορίας ανήλθε σε 43,7%. Η βελτίωση των μεγεθών του ομίλου οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 10%, στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 7,4% και στη συγκρατημένη αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 5,1%. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Ελληνικά Πετρέλαια: Η αυστριακή OMV και τα ΕΛΠΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο σύμπραξης προκειμένου να καταθέσουν κοινή προσφορά στον διαγωνισμό του σερβικού δημοσίου για την εκποίηση του 25% της NIS. Τα ΕΛΠΕ επιβεβαίωσαν την πληροφορία, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε συζητήσεις και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες, αφού έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τη NIS με συνεταίρο, προκειμένου να επιμεριστούν το υψηλό επενδυτικό ρίσκο.

ΟΤΕ: Σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων προς τον ΟΤΕ, ενώ οι εκπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 85,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές του Οργανισμού. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ, όπου μεταξύ άλλων θα αναφέρεται ότι οι οφειλέτες είναι συνολικά 30, εκ των οποίων οι 12 έχουν χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Με νέα καθυστέρηση απειλείται ο διαγωνισμός για την τεχνολογική αναβάθμιση του ΟΠΑΠ, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι ακόμη ένα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης τελεί υπό παραίτηση, γράφει το ”Βήμα”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ”ανοιχτός” προϋπολογισμός του διαγωνισμού οδήγησε τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως (G-Tech, Intralot, Scientific Games) να υποβάλουν προσφορές, αφού εκτιμάται ότι το έργο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αρχικώς είχε εγκριθεί.

ΕΧΑΕ: Αποφάσεις σημαντικές όσον αφορά στις χρεώσεις χρηματιστηριακών και επενδυτών έλαβε χθες η ΕΧΑΕ, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Συγκεκριμένα, δεν θα υπολογίζονται τα ομόλογα προκειμένου να υπάρξει χρέωση διατήρησης του χαρτοφυλακίου των επενδυτών. Συγχρόνως, αποφασίστηκε η μείωση των χρεώσεων εντολών που δίνονται μέσω του συστήματος ODL από τους χρηματιστές, από 0,17 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 0,06 ευρώ. Τέλος, δημιουργούνται πολλαπλάσιες κατηγορίες χρηματιστηριακών από τις δύο βασικές που ίσχυαν μέχρι πρότινος, ως προς τον τρόπο χρεώσεων της ΕΧΑΕ.

Τράπεζα Κύπρου: Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΜΡΒ η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, θεωρώντας ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί θα πληγεί ο ανταγωνισμός στην κυπριακή αγορά, ενώ από την πλευρά της η ΜΡΒ υποστηρίζει ότι δεν θα προβεί σε καμία κίνηση αν δεν συμφωνήσουν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του συλλόγου ε-ργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα προκάλεσαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο σύλλογος, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι οι εξελίξεις (δηλαδή οι ”μυστικές” διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία) βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανακοινώσεις της διοίκησης της τράπεζας, οι οποίες διακήρυτταν την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας του οργανισμού, και κυρίως την προστασία της απασχόλησης του προσωπικού.

Ελβάλ: Διπλάσιο μέρισμα, ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή για το 2006, έναντι των 0,02 ευρώ το 2005, θα προτείνει στη γενική συνέλευση η διοίκηση της Ελβάλ, μετά και την κατά 109% περίπου αύξηση των καθαρών μετά από φόρους κερδών της χρήσης, γράφει η ”Ναυτεμπορική”.

Lamda Development: Αυξημένα κατά 14 εκατ. ευρώ ήταν τα ενοποιημένα κέρδη της Lamda Development πέρυσι, καθώς διαμορφώθηκαν στα 94,6 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην πώληση του 50% της συμμετοχής στην εταιρεία Lamda Olympia Village, ύψους 62 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 108,2 εκατ. ευρώ.

Κατσέλης: Υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της Κατσέλης κατέθεσε η Εταιρία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος, καθώς, αποκτώντας χθες επιπλέον 7,37% της Κατσέλης, κατέστη μέτοχος άνω του 33%.

ΔΕΗ: Την αναβάθμιση του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης τον επόμενο μήνα, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης σε ημερίδα στην Κοζάνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v