Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδει (και) στην πτώση η Σοφοκλέους!

Ως συμβαίνει συνήθως, έτσι και σήμερα η Σοφοκλέους υπεραποδίδει σε... πτώση έναντι των ευρωαγορών, έστω και αν ο τζίρος δεν δείχνει πωλητές με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις. Ακόμα χειρότερη η εικόνα στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου αρκετοί τίτλοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες ελλείψει αγοραστών. Στο 1/16 η σχέση ανοδικών–πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεύτερη ημέρα έντονης πτώσης, με τη Σοφοκλέους όχι μόνο να ακολουθεί τις ανησυχίες και την πτωτική κίνηση των διεθνών αγορών, αλλά για πολλοστή φορά να φροντίζει να υπεραποδίδει αυτών, επιβεβαιώνοντας για μία εις έτι συνεδρίαση ότι παραμένει αγορά τάσης και ψυχολογίας, και λιγότερο αγορά θεμελιωδών.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών συνεδρίασης, η ενδοσυνεδριακή εικόνα δείχνει σχετικά βελτιωμένη, όχι μόνο γιατί ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας κατά περίπου 30 μονάδες, αλλά γιατί έχει βελτιωθεί σημαντικά και η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώνεται στο 1 προς 16, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν μόλις 2, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ασφαλώς και όλα ξεκινούν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις μετοχές του FTSE, όπου είναι ενδεικτικό πως ούτε ένας τίτλος δε διασώζεται με θετικό πρόσημο ή έστω αμετάβλητος στο χθεσινό κλείσιμο.

Από εκεί και χαμηλότερα η εικόνα είναι σαφώς χειρότερη, όχι γιατί οι πωλητές εμφανίζουν επιθετικές διαθέσεις, αλλά γιατί απλώς οι αγοραστές τείνουν να αποτελέσουν ”σπάνιο είδος” κι έτσι αρκετές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν αξιοσημείωτες έως και σημαντικές απώλειες, αν και ο μέχρι στιγμής όγκος συναλλαγών τους δεν ξεπερνά τις 5.000 τεμάχια.

Ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά δημιουργεί η αγορά παραγώγων και η εικόνα που παρουσιάζουν τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα τα οποία λήγουν μεθαύριο, Παρασκευή.

Έτσι, και παρά την πτώση που έχει προηγηθεί (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) μεταξύ συμβολαίων και αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, υπάρχει ένα discount 15 και πλέον μονάδων προϊδεάζοντας ότι κάποιοι από τους εμπλεκομένους στην αγορά παραγώγων ”ποντάρουν” σε περαιτέρω συνέχιση της πτώσης.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης ούτε λόγος, καθώς παρά την παρατεταμένη πίεση των τιμών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει δοθεί κάποιο σήμα αγοράς. Παρά ταύτα, δεν μπορεί να αποκλειστεί έστω και αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όσοι έχουν πάρει long θέσεις και δεν έχουν προχωρήσει σε κινήσεις stop loss.

Συμπερασματικά, κάθε πρόβλεψη όχι μόνο για τη βραχυπρόθεσμη τάση αλλά ακόμα και για το κλείσιμο της ημέρας δείχνει σχετικά επισφαλής, όμως ακόμα και αν υπάρξει σχετική αντίδραση, συνεδριάσεις σαν τις δύο τελευταίες αλλά και σαν αυτές που προηγήθηκαν λίγες ημέρες πριν ασφαλώς και δημιουργούν σημαντικά τραύματα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων που θέλουν πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v